Ik ga op reis en krijg niet mee...

Het is een bekend complex voor vakantiegangers: na terugkeer in Nederland blijkt er iets heel ingrijpends te zijn gebeurd. Nieuws dat je tijdens de vakantie geheel is ontgaan. Niet iedereen koopt onderweg een Hollands krantje, heeft een schotel op zijn camper of neemt een wereldontvanger mee op reis.

Zo zou het wereldreizigers op financieel-economisch terrein in 2008 kunnen zijn ontgaan dat Fortis-topman Jean Paul Votron werd ontslagen. Dat gebeurde midden in de zomervakantie van vorig jaar, op 11 juli. Een jaar eerder moeten veel mensen de juridische ontknoping in de strijd om ABN Amro hebben gemist. De Hoge Raad behandelde de cassatie rond de omstreden verkoop van de Amerikaanse bankdochter LaSalle op 12 juli 2007. Weer een jaar eerder zouden gedupeerde beleggers wel eens verstoken kunnen zijn geweest van de veroordeling tot vijf jaar cel van oplichter René van den Berg. Dat vonnis viel op 14 augustus.

Wat kan er in deze categorie in de huidige zomervakantie gebeuren? Zou er, na Fortis en Econcern, weer een belangrijk bedrijf kunnen omvallen? Rond de financiële crisis en de recessie lijkt het op dit moment rustig. Het halfjaarcijferseizoen in Nederland werd de afgelopen week geopend door Philips en ASML. Hun resultaten vielen onder de omstandigheden mee. De jongste kwartaalberichten van de grote Amerikaanse banken waren gunstig, in ieder geval niet zo alarmerend als vorig najaar en het najaar van 2008. Geen staatsinterventies, geen massaontslagen, geen faillissementen. De nog overgebleven beursgenoteerde financiële reuzen in Nederland komen pas half augustus met hun interim-resultaten.

Zou het breaking news dat niet iedereen meekrijgt uit Wognum komen? DSB, de veelgeplaagde kredietverstrekker, presenteert donderdag zijn jaarverslag. Daar staat doorgaans veel meer in dan in de al bekende jaarcijfers – net als met zijn eigen producten in de kleine lettertjes. Er wordt niet voor niets een heuse persconferentie belegd. Zou dat bewust zijn opgeschoven tot het hart van de zomervakantie? Vorig jaar vond die nog plaats kort vóór de grote vakantie-uittocht.

Met de recente ellende in het voorhoofd (boetes van de AFM, vertrek van directeuren) en een mogelijk nog veel ingrijpender onderzoeksrapport van de toezichthouder voor de boeg, zou eigenaar Scheringa wel eens de handdoek in de ring kunnen of moeten gooien. Door alle negatieve media-aandacht wordt DSB in zijn voortbestaan bedreigd, riep hij onlangs.

Het zal toch niet: keer je in augustus terug in Nederland, blijkt landskampioen AZ niet meer te mogen meespelen in de eredivisie.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen