Geen hogere garantie voor oude hypotheek

De tijdelijke verhoging van het plafond van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tot 350.000 euro geldt uitsluitend bij de koop van een woning. Voor het oversluiten naar een hogere hypotheek wegens woningverbetering blijft de oude kostengrens van 265.000 euro van toepassing.

Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Deze stichting heeft gisteren de banken geïnformeerd over de aanpassing van de regels voor hypotheken boven de oude grens.

Met de tijdelijke verhoging wil het kabinet onzekere kopers en kredietverstrekkers een duwtje in de rug geven en de woningmarkt stimuleren. De garantieregeling, die tot eind 2010 van kracht zal zijn, wil kopers onder meer de mogelijkheid bieden een lagere rente te betalen.

De verwachting is dat aspirantkopers onder de nieuwe regeling gemakkelijker een lening zullen krijgen van de banken. De woningbezitter krijgt namelijk de garantie dat er geen restschuld overblijft bij een eventuele gedwongen verkoop van de woning.

De garantieverhoging is geen „wondermiddel”, onderstreepte minister Van der Laan toen de maatregel vorige maand bekend werd. Gisteren benadrukte hij dat de NHG met de nieuwe regels ook blijft bestaan voor het oversluiten naar een hogere hypotheek wegens woningverbetering, maar daarvoor blijft wel de oude grens van 265.000 euro gelden. De verhoging van het plafond van de Nationale Hypotheekgarantie is volgens hem „exclusief bedoeld voor het stimuleren van de woningmarkt”.

Voor de garantieregeling is geld ondergebracht in het Waarborgfonds Eigen Woningen. Het fonds bestaat uit premies van huizenkopers: circa 400 miljoen euro in totaal. Maar als het fonds leeg raakt, staan Rijk en gemeenten gezamenlijk garant.