De vrijwilliger

Jan de Graaf van MSV De Vrije Uitlaat uit Neerrijnen. 8/7/2009 Foto Freddy Rikken Jan de Graaf op graafmachine MCC De Vrije UItlaat Rikken, Freddy

Wie wil er niet een overmaatse graafmachine bedienen of, gezeten op een brullende trekker, door de Betuwse klei denderen? Dit alles is mogelijk bij van MSV De Vrije Uitlaat uit Neerrijnen. De 1.400 meter lange crossbaan in een oksel van het verkeersplein Deil heeft veel onderhoud nodig en de heftruckchauffeur bij een houthandel, clublid en off the road-rijder Jan de Graaf (52) is daarvoor de aangewezen gelukkige. Gaten (knippen) in de baan zorgen voor gevaar bij rijders én toeschouwers en dienen voor elke wedstrijd of trainingsronde te worden opgevuld. En daarbij, de baan hoort er simpelweg netjes bij te liggen en een beetje bol te staan om zo het regenwater af te voeren. Sproeien gebeurt bij aanhoudende droogte om de bruine stofwolken te vermijden waarvan de buren en hun buiten hangende was wel eens last zouden kunnen hebben. Jan draagt een T-shirt met daarop in overmaatse letters CREW. Dat doen ook de verplichte vlaggenisten en EHBO’ers. En de vrijwilligsters die schoonmaken, koffiezetten en ruimhartig de frites en frikadellen bedelven onder een tsunami van mayonaise en pindasaus. De club is volledig selfsupporting; verricht men er veel vrijwilligerswerk, dan volgt een gratis lidmaatschap, minder vrijwilligerswerk wordt met reductie op de contributie beloond. Zondag betekent in deze streek absolute zondagsrust, veiligheidsregels zijn regels en die worden bij De Vrije Uitlaat gehanteerd als betrof het een ‘zware kerk’.

Aflevering elf in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken