Code voor beloning raakt tv-ster niet

Bekende presentatoren van de publieke omroep worden niet getroffen door de beloningscode die beoogt de salarissen in Hilversum te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Van zestig onderzochte presentatoren beschikt driekwart over een eigen bv, vof (vennootschap onder firma) of eenmanszaak. Presentatoren in fulltimedienst blijken via hun bedrijfje ook nog apart bij de omroep te declareren. Hierdoor is het niet mogelijk om zicht te krijgen op hun verdiensten, zoals de Tweede Kamer wil.

‘Zelfstandige’ presentatoren, zoals Ivo Niehe (TROS) Paul de Leeuw (VARA), Rik Felderhof (NCRV) en Jeroen Pauw (NPS) beschikken over zakelijke constructies waardoor ze niet gedwongen kunnen worden om onder de Balkenende-norm (181.000 euro) te werken.

Voor presentatoren die wel onder de beloningscode vallen – omdat ze in dienst zijn van de omroep – is het eenvoudig om hun salaris aan te vullen. Zo betaalt de VARA Paul Witteman – die als presentator op de loonlijst van de omroep staat – aanvullend via zijn bv voor zijn columns in de VARA Gids.

Sommige presentatoren werken bovendien voor meerdere zendgemachtigden. Sportpresentator Jack van Gelder staat met zijn NOS-salaris op de lijst met topinkomens. Zijn inkomsten bij de TROS – hij presenteert onder meer het Nationaal Songfestival – blijven onzichtbaar. Dat komt omdat de TROS via zijn bv afrekent.

De Tweede Kamer ging twee weken geleden akkoord met een beloningscode voor presentatoren bij de publieke omroepen. Zij mogen (op enkele uitzonderingen na) niet meer dan de premier verdienen. Tijdens het debat in de Kamer vreesden Kamerleden dat presentatoren de code zouden omzeilen met „constructies”.

Volgens Kamerlid Atsma (CDA) heeft de publieke omroep „nog meer uit te leggen dan er al viel uit te leggen.” Atsma: „Minister Plasterk (Media, PvdA) moet na de vakantie dit web maar eens ontrafelen.” Kamerlid Van Dijk (SP) eist „volledige transparantie nu blijkt dat de verrijking via de achterdeur door blijkt te gaan.”

Voorzitter Tineke Bahlmann van het Commissariaat voor de Media, toezichthouder namens Plasterk, keurt de handelwijze van de presentatoren af. „Dit heeft met integriteit te maken.”

Publieke omroep: pagina 2

    • Joep Dohmen