Bende hoeft staat minder te betalen

Het gerechtshof in Den Bosch heeft gisteren bepaald dat het bedrag dat de leiders van een Brabantse drugsbende in de jaren negentig hebben verdiend met de handel in hasj, lager is dan de rechtbank eerder berekende. Twee van de vier verdachten moeten aan de staat ieder 2,6 miljoen euro criminele winst betalen in plaats van 4,4 miljoen euro, aldus het arrest. De zogenoemde Slagwerkbende smokkelde in de jaren negentig meer dan 100 ton hasj vanuit Marokko naar Nederland en België. De rechtbank in Breda veroordeelde de leiders uit West-Brabant eind 2002 voor handel in drugs en witwassen tot celstraffen tot 28 maanden. Het gerechtshof schat de totale omzet op bijna 11 miljoen euro. Na aftrek van de kosten blijft ruim 10 miljoen euro winst over. Omdat de ontnemingszaak jaren voortduurde, trekt het hof van het bedrag per persoon 15.000 euro af.