Animo voor bevriezing eicellen AMC

De afgelopen drie dagen hebben zich twintig vrouwen gemeld bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam die belangstelling hadden om hun eicellen te laten invriezen. Door deze nieuwe methode kunnen vrouwen jaren wachten met het krijgen van kinderen, tot ze een geschikte partner hebben gevonden.

Een woordvoerder van het AMC zei gisteren dat de vrouwen die zich meldden vooral wilden weten wanneer ze terecht kunnen voor een behandeling, wat de kosten zijn en of die vergoed worden.

Het laboratorium gaat begin volgend jaar open, heeft het AMC hen geantwoord. Gemiddeld kost een behandeling 9.000 euro. Deze wordt niet vergoed.

Het viel het AMC wel op dat de vrouwen die belden bijna allemaal tussen de 35 en 40 jaar waren. „Ze zijn dus aan de late kant”, zegt Fulco van der Veen, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde. Hij neemt straks eicellen weg bij vrouwen die hooguit 37 jaar oud zijn, omdat dan de kwaliteit nog redelijk is. Hij besloot de behandeling aan te bieden, omdat veel patiënten geen kinderen kunnen krijgen omdat ze te oud zijn.

Commentaar: pagina 7

Debat over eiceltherapie op nrc.nl/discussie

    • Frits Baltesen