Aanslagen Jakarta: zelfmoord

De aanslagen gisteren in twee vijfsterrenhotels in Jakarta, waarbij negen mensen werden gedood en ruim vijftig mensen gewond raakten, zijn volgens de Indonesische politie het werk van zelfmoordterroristen. Enkele daders logeerden in kamer 1808 op de achttiende verdieping van het getroffen Marriott Hotel. Waarschijnlijk hebben zij de bommen daar in elkaar gezet.

Op naar buiten gekomen beelden van een beveiligingscamera is de vermoedelijke dader van de aanslag in het Ritz-Carlton te zien: een man die een halve minuut voor de aanslag het restaurant binnengaat, met een rugzak op zijn buik en een rolkoffer.

De politie trof in het Marriott Hotel nog drie bommen aan, die niet zijn afgegaan. Ze zouden op dezelfde manier zijn gemaakt als explosieven die onlangs zijn onderschept in Cilacap in Midden-Java. De politie heeft niet gezegd of ze de moslimextremistische terreurgroep Jema’ah Islamiyah (JI) van de aanslagen verdenkt.

Ongeveer de helft van de gewonden is Indonesisch, de anderen zijn afkomstig uit onder meer Amerika, Australië, Zuid-Korea en India. Ook twee Nederlanders die in Jakarta wonen raakten zwaargewond. Een van hen is volgens lokale media naar een ziekenhuis in Singapore gevlogen met ernstige brandwonden en verwondingen aan zijn linkervoet.

Het elftal van Manchester United dat vanavond in het Ritz-Carlton zou logeren, heeft een geplande wedstrijd afgezegd.

Nieuwsanalyse: pagina 5