Zware klus hockeysters in Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters wacht morgen een spannende confrontatie in de laatste voorronde van de Champions Trophy tegen Australië. De olympisch kampioen moet in Sydney waarschijnlijk van het gastland winnen om zich voor de finale te plaatsen. Oranje had gisteren al een belangrijke stap kunnen zetten, maar liet in de laatste minuten de voorsprong tegen titelverdediger Argentinië glippen. Het duel eindigde in 2-2.

Argentinië is door het gelijkspel zeker van een plek in de finale. Nederland strijdt met Australië en Duitsland om het resterende ticket voor de eindstrijd. Oranje mist de finale als het van Australië verliest. Nederland moet bij een gelijkspel hopen dat Duitsland niet wint. „Ik denk dat de tribunes volop gevuld zullen zijn met Australiërs”, zei bondscoach Herman Kruis. „Ik kijk uit naar de wedstrijd, want Australië speelt nog aanvallender dan Argentinië.”

De nieuwe baas van de Nederlandse hockeyvrouwen hoopt ook zeker op een betere prestatie van zijn team. Hij was niet echt te spreken over het spel tegen Argentinië. „De afgelopen wedstrijden hebben we onszelf steeds verbeterd, dat was nu niet zo. We hebben veel te weinig druk gezet, kregen te weinig kansen en maar één strafcorner.”

In de eerste helft hield doelvrouw Floortje Engels haar ploeg een paar keer knap overeind. Na rust kregen de Zuid-Amerikaanse vrouwen een reeks strafcorners op rij, maar Noel Barrionuevo scoorde pas bij de vierde poging.

Nederland kon zich daarna eindelijk weer op de aanval gaan richten en boog de achterstand binnen tien minuten om. Eerst maakte Kim Lammers met haar eerste treffer voor Oranje sinds 2007 gelijk. Een paar minuten later benutte Maartje Paumen de eerste strafcorner voor Nederland. De vrouwen van Kruis slaagden er echter niet in de voorsprong vast te houden. Met de zesde strafcorner maakte Argentinië in de slotfase via Barrionuevo toch de gelijkmaker en verzekerde zich van een plek in de finale. (ANP)