Zes boeken over Guantánamo

1 Roger Willemsen: Guantánamo spreekt (Cossee, 2006)

Roger Willemsen heeft vijf voormalige gevangenen opgespoord die bereid waren op geheime plekken en in aanwezigheid van hun advocaat uitvoerig hun verhaal te doen. Ze spreken over de omstandigheden die hen tot rechteloze gevangenen maakten en over hun verwoeste leven sinds hun vrijlating.

2 Dan Fesperman: De gevangene van Guantánamo (Anthos, 2007)

Revere Falk is een Arabisch-sprekende FBI-agent die verhoren afneemt in Guantánamo Bay. Hij is aangesteld om een zwijgende gevangene uit Jemen, die over waardevolle informatie over Al-Qaida beschikt, aan het praten te krijgen.

3Murat Kurnaz: In de hel van Guantánamo (Forum, 2009)

Als de 19-jarige Murat Kurnaz in 2001 naar Pakistan reist om een Koranschool te bezoeken wordt hij gearresteerd en uiteindelijk naar Guantánamo gebracht. Pas in 2006 komt hij vrij.

4Joseph Margulies: Een gevangenis buiten de wet, Guantánamo en het presidentiële machtsmisbruik (Athenaeum - Polak & van Gennep, nog niet verschenen)

Margulies was de belangrijkste advocaat in de rechtszaak Rasul vs. Bush, de zaak waarin het hooggerechtshof besliste dat de gevangenen recht hebben op een herziening van de rechtsgang; een beslissing die de president naast zich neer heeft gelegd.

5 Stephen Miles: Oath Betrayed: Torture, Medical Complicity, and the War on Terror (Random House, 2006)

Gebaseerd op documenten van de Amerikaanse overheid – die Miles met een beroep op de Freedom of Information Act heeft losgekregen – waaruit blijkt dat Amerikaanse artsen nauw betrokken zijn bij martelpraktijken in de War on Terror.

6 Eric Saar en Viveca Novak: Inside the Wire: A Military Intelligence Soldier’s Eyewitness Account of Life at Guantánamo (Penguin, 2005)

Erik Saar, arabist en tolk bij de militaire inlichtingendienst op Guantánamo, schreef dit boek met behulp van Time-journaliste Viveca Novak.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: minister-president Balkenendes uitspraken over Guantánamo Bay.