Yuri van Gelder, cocaïne en de Opiumwet

In het hoofdredactioneel commentaar over turner Yuri van Gelder wordt betoogd dat de controle van topsporters maniakale trekjes heeft gekregen en topsporters van elementaire vrijheden heeft beroofd (NRC Handelsblad, 14 juli).

Bij alles wat ik over het cocaïnegebruik van Van Gelder lees, mis ik de constatering dat Van Gelder zich vrijwel zeker schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Het is hier weliswaar niet strafbaar om een harddrug te gebruiken, het bezit ervan is dat wel. Zie de Opiumwet. Zelfs als je minder dan 0,5 gram bezit voor eigen gebruik, zou je kunnen rekenen op - maximaal - een jaar gevangenisstraf en/of 6700 euro boete. En om cocaïne te gebruiken zul je het toch eerst moeten bezitten, denk ik. Mij is bekend dat het OM een lage opsporingsprioriteit toekent aan bezit van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik en in het algemeen geen vervolging instelt. Maar het gaat me toch wat ver het gedrag van Van Gelder te rangschikken onder de ”elementaire vrijheden van een topsporter”.

    • Raymond Timmermans Journalist