Wensgeneeskunde

Er is een nieuw woord uitgevonden. Wensgeneeskunde. Het is bedacht door de woordvoerders van het CDA en van de ChristenUnie. En anders dan je zou denken vinden zij wensgeneeskunde niet wenselijk.

Het woord klonk uit hun monden als reactie op de voorstellen van het AMC om een behandeling aan te bieden waarbij eicellen worden ingevroren. Dit kan handig zijn voor alleenstaande vrouwen die langzamerhand op leeftijd raken en wel een kind willen, maar nog niet de juiste man hebben gevonden omdat ze te druk zijn met hun werk. Later, wanneer het moment daar is om de kinderwens te vervullen maar de eicellen op zijn, kunnen deze frisse gezonde eicelletjes dan weer worden teruggestopt.

De christenen die ons regeren vinden dit geen goed plan. CDA-Kamerlid Janneke Schermers heeft er bezwaar tegen dat een medische techniek wordt gebruikt om een probleem op te lossen dat niet direct met gezondheid te maken heeft. „Je bent dan iets volstrekt onnatuurlijks aan het doen.”

Je vraagt je af waar ze zich mee bemoeien. Je doet er toch niemand kwaad mee om je eicellen te laten invriezen? Als je dat nou wilt, dan moet dat toch kunnen? En wat is er mis met wensgeneeskunde? Ook plastische chirurgie is wensgeneeskunde. En dat het iets onnatuurlijks is, is geen argument. Elke medische handeling is onnatuurlijk, omdat zij ingrijpt op het natuurlijke verloop van lichamelijk verval. Het is in zijn uiterste consequentie het orthodox christelijke standpunt dat verbiedt om kinderen in te enten, omdat je je niet moet willen verzetten tegen de wil van God. En dat is een misdadig standpunt.

Het is de reflex van de christelijke politici om vraagtekens te zetten bij alles wat modern is en wat ons verder afbrengt van het nostalgische ideaalbeeld van een gelukkig gezinnetje dat vrolijk hoeksteen van de samenleving speelt, met een jong moedertje dat met een blos op haar appelwangetjes de afwas staat te doen. En het is de reflex van de christelijke politici om ons dat ideaalbeeld onder de dwang van wetten op te dringen, in plaats van individuele vrije keuzen te garanderen.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer