Weer een reden om een papieren krant/boek te kopen

orwell_passport_small.jpgAmazon, het bekwame internetwarenhuis, heeft iets ongehoords gedaan. Voor deze Gizmodo-schrijver reden om nog heel lang papieren leeswaar te kopen.

Met een druk op de knop heeft Amazon alle elektronische exemplaren van de boeken van George Orwell verwijderd van alle Kindle e-bookreaders in Amerika. De bezitters hebben betaald voor deze elektronische leestablet én de boeken die er op staan.

Ze zouden er geen gewoonte van maken, maar de uitgever van wijlen Orwell kwam terug op zijn toestemming de boeken via Amazon’s Kindle-leesdoosje te verspreiden. Kennelijk met terugwerkende kracht.

Niet alleen trok Amazon de titel terug uit haar internetwinkel voor Kindle, maar men bleek ook in staat en bereid de al verkochte tekst op afstand te verwijderen van alle apparaten. Prettig idee dat ze daar gewoon in kunnen rondpoken. Zouden ze ook teksten kunnen veranderen in kranten die je via de Kindle kunt lezen?

Heel toepasselijk dat het gaat om beroemde boeken als ‘Animal Farm’ en ’1984’. Boeken waarin de Britse schrijver voorzag hoe groot de technologisch-totalitaire verleiding voor sommigen zou worden. Met of zonder oorlog. Big Brother is een creatie van Orwell.

Hier is de samenvatting per hoofdstuk van ’1984’, en hier de hele tekst, met de groeten aan Amazon. Maar veel beter: koop dat boek en geef het een mooi plekje. De paspoortfoto linksboven werd door de Britse geheime dienst van hem in dossier gehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog; hij werd in de gaten gehouden als mogelijk communist. Hadden hem nog niet goed gelezen.

    • Marc Chavannes