Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. Eerste aflevering van de zomerserie ‘Gesprekken aan de keukentafel’, met staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Over zijn tijd bij CDJA en CDA, de opkomst van Geert Wilders, de JSF en klokkenluider Fred Spijkers. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Laatste van een serie reportages over de Utrechtse probleemwijk Zuilen-Oost. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Maandag is het veertig jaar geleden dat de Apollo 11 op de maan landde. In Nova een portret van de ‘vierde man op de maan’, de onbekende Alan Bean, die na zijn ruimtevaartcarrière een succesvol kunstenaar werd. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Het uur van de wolf: De laatste Harry Potter van J.K. Rowling. In 2007 verscheen het laatste Harry Potterboek van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Vooraf mocht van de inhoud absoluut niets uitlekken en toen het manuscript eenmaal bij de uitgever lag, werd het streng bewaakt. De Britse filmmaker James Runcie laat het in zijn documentaire allemaal zien: de afronding van het boek, de beveiliging en de lancering met veel toeters en bellen. Runcie sprak ook uitgebreid met Rowling over haar thema’s: de verwachtingen en angsten van opgroeiende kinderen, loyaliteit en verraad, lot en voorbestemming. Rowling vertelt onder meer over haar moeilijke jeugd met een zieke moeder en een vader die haar angst aanjoeg. Het is de reden waarom ze Harry Potter als wees heeft gecreëerd. Ned.2, 22.40-23.40u.

Informatief

Operatie Van der Most. Eerste aflevering van een serie waarin topondernemer Hennie van der Most met hulp van ‘bedrijvendokter’ Theo Bax ondernemers helpt om hun noodlijdende bedrijf van de ondergang te redden. Vandaag het saunabedrijf van de familie Ter Elst uit Leeuwarden. Ned.2, 21.20-22.00u.

praatprogramma

De zwoele stad. Marien van der Kooij en Barbara Barend in gesprek met cabaretier Youp van ’t Hek, die onder meer praat over Albert Verlinde, en radio-dj Giel Beelen over zijn gesneefde tv-ambities. Het Gesprek, 18.55-20.30u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn de rocksterren Bono en The Edge van U2, filmster Anjelica Huston (Oscar voor Prizzi’s Honor) en presentatrice Dame Edna Everage, een creatie van de Australische acteur Barry Humphries. Muziek van The Noisettes. BBC 1, 23.35-0.35u.

Muziek

First night of the Proms. Live-uitzending van het openingsconcert van de Proms vanuit de Royal Albert Hall in Londen. Op het programma onder meer: Feu d’artifice van Stravinsky, Ode à la musique van Chabrier, Derde pianoconcert van Tsjaikovski, Concert voor twee piano’s van Poulenc, In the South van Elgar, de Altrapsodie van Brahms en Psalm 150 van Bruckner. Door het BBC Symphony Orchestra en het BBC Symphony Choir o.l.v. Jirí Belohlávek. Solisten: sopraan Ailish Tynan, mezzosopraan Alice Coote en de pianisten Stephen Hough en Katia en Marielle Labèque. BBC 2, 21.00-23.30u. Ook te horen in Zomerconcert, Radio 4, 20.02-0.00u.

BNN presents Eminem. BNN reisde naar Londen voor een interview met rapper Eminem bij de presentatie op 19 mei van zijn zesde album Relapse. Hij stond er in Groot-Brittannië meteen mee op nr. 1 in de album charts. Met beelden van de opnames in de studio en van opnames van scenes uit de spraakmakende videoclip We Made You. Ned.3, 23.00-0.20u.

Amusement

VOC. Satirisch programma door het Verbond van Ongeleide Correspondenten. Met Steyn de Leeuwe, Loes Haverkort, Sophie Hilbrand, Filemon Wesselink en Sander Lantinga. (Zie ook Zomerkijkers op deze pagina). Ned.3, 21.25-22.05u.

Monkey dust. Harde satirische animatiereeks van de BBC. Morbide grappen over allerhande taboeonderwerpen. Canvas, 23.25-23.55u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk met onder meer een verslag van de vandaag verreden rit. Ned.1, 19.30-20.00u.

Studio Sportzomer De Avondetappe. Terugblik op de etappedag en ander Tournieuws. Gasten: regisseur Bert van der Veer en Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ned.1, 23.05-0.05u.