Vonnis tegen Nawaz Sharif vernietigd

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft vandaag het vonnis vernietigd waarin oppositieleider Sharif schuldig werd verklaard aan de kaping van het vliegtuig van generaal Musharraf. Hiermee is de laatste horde verdwenen voor Sharif om zich weer verkiesbaar te stellen.

Het hof oordeelde dat er onvoldoende bewijs was en sprak Sharif vrij van alle aanklachten.

Nawaz Sharif, leider van de Pakistaanse Moslimliga, was in 1999 voor de tweede maal premier van Pakistan. Musharraf was destijds legerleider. Op 12 oktober van dat jaar ontsloeg Sharif Musharraf en ontzegde hij het vliegtuig waarin de generaal terugkeerde uit Sri Lanka de toestemming om te landen in Karachi. De premier probeerde zo een dreigende staatsgreep af te wenden. Toen het toestel uiteindelijk kon landen had het nog voor tien minuten brandstof aan boord. Hierna kwam het leger in opstand en pleegde het alsnog een staatsgreep, waarna Musharraf voor negen jaar de sterke man van Pakistan werd.

Sharif werd veroordeeld wegens kaping en ging in ballingschap in Saoedi-Arabië. Hij keerde in 2007 terug om zijn partij te leiden in de parlementsverkiezingen, die door de moord op oud-premier Bhutto werden uitgesteld tot februari 2008. De Moslimliga eindigde als tweede partij, achter Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij, en samen vormden zij een coalitie die na enkele maanden alweer uiteenviel.

Sindsdien waren de relaties tussen Sharif en Bhutto’s weduwe Zardari slecht. In februari van dit jaar deed het Hooggerechtshof een uitspraak waardoor het Sharif en zijn broer Shabhaz verboden werd deel te nemen aan de politiek. Sharif beschuldigde Zardari van politieke bemoeienis met de rechtsgang. In mei werd die uitspraak weer teruggedraaid, maar de oorspronkelijke veroordeling wegens kaping bleef een zeer punt voor Sharif. Vermoedt wordt dat de uitspraak van vandaag de betrekkingen zal verbeteren. Sharif is momenteel veruit de populairste politicus in Pakistan, terwijl Zardari worstelt met de slechte economie en de strijd tegen terreur.

Premier Gilani heeft gisteren in het Egyptische Sharm-al-Sheik aan de Indiase premier Singh beloofd „alles te doen dat in [Pakistans] macht ligt” om de verdachten van de terreuraanvallen in Mumbai te berechten. Bij die aanvallen, volgens India het werk van Pakistaanse jihadisten, vielen in november ongeveer 170 doden. De Indiase regering heeft destijds het vredesoverleg over de deelstaat Kashmir stilgelegd. Gisteren zei India het overleg pas weer te zullen aanvatten als Pakistan serieus werk maakt van de vervolging. Pakistan heeft vijf verdachten gearresteerd. (AP, Reuters)