Verregaand plan voor klimaat Britse regering

De Britse regering heeft een vergaand plan gepubliceerd om de uitstoot van kooldioxide tot 2020 met 34 procent (266 miljoen ton) te reduceren. Dat is meer dan de 20 procent waarover de Europese Unie het eerder eens werd, in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen aan het einde van het jaar.

Het Britse plan markeert volgens minister Ed Miliband van Energie en Klimaat het einde van het tijdperk van fossiele brandstof en zou als een voorbeeld kunnen dienen voor andere landen. De komende tien jaar moet een derde van de Britse energievoorziening geproduceerd worden op basis van duurzame bronnen, waaronder ook kernenergie.

Het plan gaat vele miljarden kosten. Zo wordt ruim drie miljard euro geïnvesteerd in isolatie van oude huizen, plaatsing van 26 miljoen ‘slimme’ elektriciteitsmeters en de bouw van ‘klimaatneutrale’ woningen. Verder wordt ruim 400 miljoen pond geïnvesteerd in onderzoek naar alternatieve energiebronnen.

Miliband erkent dat de elektriciteitsrekening door de maatregelen fors omhoog kan gaan, maar dit wordt volgens hem deels gecompenseerd door een lager stroomverbruik. Kleinere en middelgrote bedrijven moeten verplicht deelnemen aan een systeem van emissiehandel (binnen de EU geldt dat tot nu toe alleen voor energiecentrales en zware industrie).

Critici vrezen dat de plannen onhaalbaar zijn. Ze vragen zich af of de verwachting dat hiermee 400.000 banen worden gecreëerd wel realistisch is. Dat de reductiedoelstelling geheel in eigen land wordt gerealiseerd lijkt de regering zelf inmiddels ook te betwijfelen. Het kopen van emissierechten in het buitenland wordt niet langer uitgesloten.

Meer over het klimaatdebat via: nrc.nl/klimaat