Tomaten-balsamico-pansaus

Pansaus. Het is geen gebruikelijk woord in de Nederlandse taal, maar dat zou het misschien toch eens moeten worden. In het Engels is een pan sauce een saus die je a la minute maakt door een paar ingrediënten in de pan te gooien waarin je toch al je vlees of je vis aan het bakken was. Hartstikke efficiënt, en ook lekker omdat je de braadaroma’s er zomaar voor niks bij krijgt. Zegt het daarom voort: pansaus.

Voor 4 personen:

1 eetlepel zwarte peperkorrels

1 theelepel grof zeezout

4 enkele kipfilets

4 eetlepels olijfolie

300 g kleine trostomaten, gehalveerd

2 eetlepels balsamicoazijn

een handje verse basilicumblaadjes

Stamp de peperkorrels in een vijzel tot een grof strooisel. Meng het grove zout erdoor en ‘paneer’ de kipfilets met dit mengsel. Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kip-filets in ongeveer 10 minuten bruin en gaar. Keer ze halverwege om.

Haal de kipfilets uit de pan en houd ze warm tussen twee borden. Schenk de rest van de olijfolie in de pan en voeg de gehalveerde tomaten toe. Bak ze, af en toe schuddend aan de pan, twee minuten of tot ze iets zachter worden. Schenk de balsamicoazijn in de pan en haal hem na een halve minuut van het vuur.

Breng de saus op smaak met zout en verscheur de basilicumblaadjes erboven. Lekker met sperziebonen en gebakken aardappels.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke cote de boeuf op de barbecue

    • Janneke Vreugdenhil