Toch weer een nieuwe Costello

cd pop Elvis Costello: Secret, Profane and Sugarcane
cd pop Elvis Costello: Secret, Profane and Sugarcane

cd pop

Elvis Costello: Secret, Profane and Sugarcane

Niets zo onbetrouwbaar als de popmuzikant. Nog geen twee jaar geleden verkondigde Elvis Costello dat hij geen cd’s meer zou maken; in het downloadtijdperk zag hij er geen heil meer in. Maar zie, ongeveer gelijktijdig met het verschijnen van de nieuwe cd van eega Diana Krall, is er toch een nieuwe van Costello te beluisteren, met de moeizame titel Secret, Profane and Sugarcane.

De cd werd niet gemaakt met zijn vaste band The Imposters, maar met een groep muzikanten uit countrystad Nashville; het diep doorvoelde ‘I Felt The Chill Before The Winter Came’ kwam tot stand met countryheldin Loretta Lynn. Dit nummer is een van de hoogtepunten van de cd, die past in Costello’s terugkerende behoefte om eer te bewijzen aan de Amerikaanse muziektradities. Zo maakte hij dit keer een cd met country- en bluegrass-arrangementen; de elektrische gitaar is vervangen door viool, mondharmonica en de metalige dobro-gitaar. Costello’s uitzonderlijke, bitterzoete stem krijgt hiermee te weinig tegenspel. Costello heeft een uitgesprokener begeleiding nodig – de eigenzinnige Brit wordt nu eenmaal nooit een doorsnee-Amerikaan.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho