Spaarsaldo huishoudens fors gestegen

Nederlanders hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar 20 miljard euro netto gespaard, een stijging van 60 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2008.

Dat blijkt uit cijfers over de ontwikkeling van spaargelden van huishoudens op de website van De Nederlandsche Bank.

In de eerste vijf maanden van 2008 stegen spaar- en depositorekeningen bij banken per saldo met 12,3 miljard euro. In de eerste vijf maanden van dit jaar lag de toename op bijna 20 miljard euro.

Eind mei hadden Nederlanders een bedrag van 284 miljard euro op spaar- en depositorekeningen staan. Ter vergelijking: eind mei was de complete staatsschuld volgens cijfers op de website van het Agentschap van het ministerie van Financiën 290 miljard euro.

De stijging van de spaargelden van huishoudens is het saldo van de inleg van nieuwe spaargelden, opnames van spaarrekeningen, rentebijschrijvingen en verschuivingen in het spaar- en beleggingsbeleid van huishoudens.

Het is een gebruikelijk reflex van huishoudens om meer te gaan sparen als de economische onzekerheden in rap tempo groeien, zoals dat zichtbaar wordt in scherp dalend consumentenvertrouwen en een oplopende werkloosheid. In het eerste kwartaal kromp de economie met 4,5 procent, de grootste terugval in zestig jaar. „Ook de angst voor het verliezen van werk wakkert de behoefte om te sparen aan”, zegt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn laatste economische raming.

De stijgende besparingen gaan gepaard met dalende omzetten in de detailhandel. Gisteren meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat non-foodwinkels, zoals kleding- en elektronicazaken, in de maand mei de grootste omzetdaling (min 11 procent) in bijna tien jaar hadden meegemaakt.

Verder hebben huishoudens in het vierde kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009 aanzienlijke verliezen geleden op aandelen en andere beleggingen. Ook dat stimuleert huishoudens om meer geld te sparen om de verliezen te compenseren en meer geld op veiliger spaarrekeningen te zetten, hoewel de spaarrentes de afgelopen maanden substantieel zijn gedaald.

Het CPB verwacht dat huishoudens, afgezien van hun verplichte pensioenbesparingen, dit jaar voor het eerst sinds 2002 weer substantieel zelf gaan sparen.