Selectie Theater & Dans

Utrecht

Parade Het dansgezelschap Kosmopolis Utrecht brengt de dans- en muziekvoorstelling Geboeid. In deze ontmoeting tussen twee culturen komen oost en west samen. Choreografe en regisseuse Susanne Marx liet zich voor deze urban opera inspireren door de befaamde opera Die Entführrung aus dem Serail van Mozart. Geboeid gaat over het Nederlands-Turkse meisje Konstanze dat moet trouwen in Turkije. Ze weet niet wat haar gaat overkomen en ze droomt over een sjeik met een harem. De sjeik blijkt de fantastische danser Francis Sinceretti te zijn, oud-danser bij het Nationale Ballet. Dit tijdloze liefdesverhaal van een jong westers meisje in een oosterse harem is vertaald naar het hier en nu. Vragen blijven: hebben we een dubbele moraal of gaat het toch om echte liefde? Geboeid is van 16 t/m 22/7 te zien op de Parade, Utrecht, Moreelsepark. www.deparade.nl

Utrecht

Kunnen alleen dunne mensen dansen? Welnee. Volgens Servé Hermans en Aus Greidanus jr. van NT Gent in elk geval niet. Op de Parade spelen zij Ballet voor Dikke Jongens, een hartverscheurende muzikale komedie over twee rondbuikige collega’s. Een van hen wil op een personeelsfeestje een dansstuk uitvoeren, om zo zijn geheime liefde te imponeren. Lichte kost, maar niet zonder gewicht. In Amsterdam, waar het reizende theaterfestival op 31 juli neerstrijkt, presenteert de Gouden Mus-winnares van 2008, choreografe Anouk van Dijk, een nieuwe Parade-productie. T/m 26/7 Utrecht (Moreelsepark); 31/7 t/m 16/8 A’dam (M.L. Kingpark). Inl www.deparade.nl. Kaarten via website of Paradeterrein.

Alkmaar

Het muziektheaterstuk Waar ben je? door Productiehuis 2Kusten markeert het slot van een theaterserie over mensen in de natuur en de natuur in de mensen. Het is een vorm van theater die zich afspeelt in de verbeelding van het publiek. In de regie van Moos d'Herripon treden acteur Abel Nienhuis en danseres Kelly Hirina op als twee ex-geliefden die elkaar ontmoeten op een idyllische plek. Verwijten gaan over en weer, totdat ze beseffen hoeveel ze om elkaar geven. Tijdens de zoektocht om elkaar terug te vinden, worden ze bestookt door herinneringen aan vroeger. Tekstschrijver Flip Broekman onderzoekt hoe sprookjesachtig of juist wreed de liefde is. Componist en pianist Kees Wieringa zorgt voor gesampelde muziek met invloeden uit de popmuziek. Te zien van 17 t/m 19/7 in Kunsteyssen, Koedijkerstraat 6, Alkmaar. Inl. www.karavaan.nl; www.2kusten.nl. Inl 023-5531469.

Noord-Holland

Het Speeltheater Holland en het Zuid-Afrikaanse gezelschap Sisonke Arts brengen t/m 26/7 de boeiende, interessante voorstelling Rode Aarde ergens in de polder aan de dijk tussen Hoorn en Edam. De poppenspelers brengen met handhoge poppen het Xhosa-volk tot leven, dat tijdens de Britse overheersing gedoemd werd zich te onderwerpen. De tragische spil in de voorstelling is een 14-jarig meisje dat tevergeefs probeert haar stam te redden. De Zuid-Afrikaanse muziek is hypnotiserend, het spel van de spelers is fascinerend. Mooi is dat de groene, Hollandse polder getransformeerd lijkt tot een Zuid-Afrikaans landschap, dat verbeeld wordt door golvende lappen stof. Rode Aarde is politiek en kunstzinnig theater van de eerste orde. Er worden gedichten voorgelezen en er is een fototentoonstelling over de Xhosa-cultuur met werk van Johan Nieuwenhuize. Na afloop kan er worden gegeten in de kraal, de traditionele omheining voor het vee. De geheime locatie maakt Rode Aarde bijzonder spannend. Bus bij Schouwburg Het Park, Hoorn.