Selectie Film

Rotterdam

In Cultvideotheek Next Page presenteert filmredacteur Peter de Bruijn (NRC Handelsblad) de film Rumble Fish. De legendarische cultfilm uit de jaren tachtig van Francis Ford Coppola werd in de tijd dat hij verscheen niet echt op waarde geschat. Van de klassieker zullen een aantal scènes worden getoond die de eindversie van de film nooit hebben gehaald. De filmavond begint op 17 juli om 21u en de inloop is van 20u30. Elke twee weken is er een andere speciale goodnightfilm. http://nextpagcultvideotheek.blogspot.com

NPS Kort 2008

De Laatste Dag van Saskia Diesing is een fraai absurd uitstapje in NPS Kort! 2008, een compilatie van tien films van maximaal tien minuten. Het resultaat is normaal slechts te zien op het Nederlands Filmfestival en internet; lichting 2008 is de eerste die een bioscooptoer doet. Een try-out, aldus regisseur Annick Vroom, die het psychologische miniatuurtje Ruwe Honing bijdroeg. Het niveau is hoog en er valt zelfs een rode draad te ontdekken. Succes biedt droogkomisch polderabsurdisme als de Powerpointtriomf van kantoormuis René van ’t Hof in tranen eindigt. Zowel in het vlekkeloos geanimeerde Akkiko als het spookachtige, maar knullig geacteerde Terugweg bevinden we ons in het hoofd van een verkeersdode. NPS Kort! 2008, afwisselend in 14 bioscopen. Inl cinema.nl/nps-kort

Nijmegen

Zomerscherm Roadmovies (Vanaf 22u, terras LUX, entree gratis). Za 18 juli - Easy Rider (Dennis Hopper, 1969) Cult klassieker over de jaren 60.

Zo 19 juli - The Straight Story (David Lynch, 1999) Vertederend waargebeurd verhaal over de 73-jarige Alvin Straight die op zijn grasmaaier honderden kilometers reist.

Ma 20 juli - Fear and Loathing in Las Vegas (Terry Gillam, 1998) Surrealistische komedie met Johnny Depp over de drugsescapades van journalist Hunter S. Thompson.

Di 21 juli - Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991) Twee hartsvriendinnen (Geena Davis en Susan Sarandon) beginnen aan een onbekende reis. Er blijkt geen weg terug.

Wo 22 juli - The Motorcycle Diaries (Walter Salles, 2004) Portret van een legendarische motorreis door Zuid-Amerika die Che Guevara in zijn studententijd maakte met zijn vriend Alberto.

Do 23 juli - Schultze Gets the Blues (Michael Schorr, 2003)

Duitse komedie over de zwaarlijvige Schultze die op zoek gaat naar de wortels van cajunmuziek in het Amerikaanse zuiden.

Utrecht

Het Louis Hartlooper Complex (Tolsteegbrug 1) biedt van 20 t/m 23 juli podium voor vier films tijdens Europa Cantat.

Ma 20 juli: Les Choristes (2004) van Christophe Barratier. Werkloze muziekleraar verandert het leven van kinderen op een streng internaat.

Di 21 juli: As It Is in Heaven (2004) van Kay Pollak. Zweeds drama waarin een beroemde dirigent zich om gezondheidsredenen terugtrekt in zijn geboortedorp, waar zijn ongelukkige jeugd hem parten speelt.

Wo 22 juli: Oh Happy Day (2004) van Hella Joof. Deense komedie over een Amerikaanse gospelzanger in een klein dorpje, waar hij huisvrouw Hannah en het hele kerkkoor leert swingen

Do 23 juli: Young @ Heart (2007) van Stephen Walker. Muziekdocumentaire over het Amerikaanse koor Young @ Heart, met een repertoire van rock, punk en r&b, en een gemiddelde leeftijd van 80 jaar.

Oh Happy Day is Nederlands ondertiteld, de overige films zijn Engels ondertiteld. Aanvang: 15u30. Entree: € 7,50 / € 6,50 (CJP &, 65+). Res 030 2320450. Inl www.hartlooper.nl