Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Selectie Buitenland

Poperinge

Talbot House in het West-Vlaamse stadje Poperinge is met niets te vergelijken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven in dit ‘home away from home’ duizenden Britse soldaten om even bij te komen van de gruwelen van het front. Nu is de ‘club’, vrijwel onveranderd, als historisch huis te bezoeken. Het gastenboek uit de eerste vier maanden na de opening eind 1915 telt 1.300 namen. De tentoonstelling Lullaby / Nog één keer slapen – A Contemporary Reading laat zien wie deze mannen waren, wat zij hier deden en wat er daarna met hen is gebeurd. Dat er lijnen moesten worden uitgezet naar meer dan 120 begraafplaatsen en monumenten in de Westhoek, spreekt boekdelen. T/m 11 nov. Talbot House, Gasthuisstraat 43, Poperinge, di t/m zo 9u30-17u30u. Inl 0032 57333228 en www.talbothouse.be

Antwerpen

De Amerikaan Cris Burden (1946) verlegt al dertig jaar de grenzen van de (beeldhouw)kunst. Voor Beam Drop Antwerp in het Middelheimmuseum liet hij zo’n twintig lange stalen balken van dertig meter hoogte in nog nat beton neerstorten. De ‘performance’ werd door honderden mensen bijgewoond en is in het museum op video te bekijken. Het kunstwerk – een spelletje Mikado op goddelijk formaat – blijft permanent in de beeldentuin staan; andere beelden, installaties en ook schitterende miniatuurbruggen uit meccano van Burden worden slechts tijdelijk tentoongesteld. T/m 27 sept. Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, Antwerpen, di t/m zo 10-21u (in aug 10-20u). Inl 0032 38281350 en www.middelheimmuseum.be

Brussel

De prachtige tuin bij het zo mogelijk nog mooiere art deco-huis(museum) van David en Alice van Buuren in Brussel herbergt deze zomermaanden een reeks ‘fonteinsculpturen’ van Pol Bury (1922-2005). De Amerikaanse weduwe van deze van oorsprong Belgische beeldhouwer stond een verhuizing van dertien fonteinen, mobielen en sokkelbeelden uit het gesloten Parijse atelier van de kunstenaar bij hoge uitzondering toe. De blinkende roestvrijstalen sculpturen zijn volledig geïntegreerd in de tuin van landschapsarchitect René Pechère zodat het lijkt of ze er altijd hebben gestaan. Verborgen hydraulische pompen laten het water rustgevend klateren in deze Brusselse oase. T/m 18 okt. Museum David en Alice van Buuren, Leo Erreralaan 41, wo t/m ma 14-17u30. Inl 0032 23434851 en www.museumvanbuuren.com

Hamburg

Ronde autootjes banen zich een weg over een golvend geval van stalen buizen en bogen. Deze nostalgische foto toont de Hamburgse Norderelbbrücke, een verbinding over een arm van de Elbe uit 1872. Hamburg heeft van alle Europese metropolen veruit de meeste bruggen. Vijfentwintighonderd zijn het er – en ze horen zo vanzelfsprekend bij het stadsbeeld dat niemand er meer bij stilstaat wie die bruggen heeft gebouwd. De expositie Hamburg und seine Brücken brengt een hommage aan onbekende ingenieurs die allemaal één motto waarmaakten: ‘Degelijkheid, doelmatigheid en schoonheid’. T/m 3 jan Museum der Arbeit, Wiesendamm 3, Hamburg-Barmbek. Inl 0049-40428 13-0 & www.museum-der-arbeit.de

Baden-Württemberg

De Britse tenor Ian Bostridge en zijn vaste pianist Julius Drake brengen op 18 juli dramatische miniaturen van Franz Schubert. Hun concert is een van de attracties tijdens de Ludwigsburger Schlossfestspiele in Baden-Württemberg. Luisterrijke kastelen, paleizen en buitens, tussen Mannheim en Bodenmeer, vormen het decor. T/m 2 aug. Inl 0049-714 193 960 en www.schlossfestspiele.de