Opinie

    • Paul Luttikhuis

Rudd is pessimistisch over Kopenhagen

Boeren in Winona hopen dat hun grond straks verhandelbare emissierechten oplevert. (Foto Reuters)

Boeren in Winona hopen dat hun grond straks verhandelbare emissierechten oplevert. (Foto Reuters)Boeren in Winona hopen dat hun grond straks verhandelbare emissierechten oplevert. (Foto Reuters)

De Australische premier Kevin Rudd is somber. Voor een microfoon van de Australische omroep, die onbedoeld open stond, liet hij zich op de G8-top in Italië onlangs ontvallen dat hij de kans op een klimaatakkoord in Kopenhagen klein acht. ‘Volgens mij zitten we niet op schema voor een akkoord in Kopenhagen. Er zijn te veel problemen’, zei hij tegen zijn Deense ambtgenoot.

Sommige kranten brachten dat onmiddellijk in verband met de binnenlandse situatie. Mogelijk wordt Rudd’s pessimisme ingegeven door de problemen met zijn eigen klimaatplannen. De kans dat zijn voorstel voor de invoering van emissiehandel in augustus ongeschonden door het parlement komt is niet zo groot.

Veel parlementariërs vrezen dat de maatregelen te duur worden. En als ze dat zelf niet vinden dan wijst hun achterban ze er wel op. Ook de krachtige lobby van de mijnbouwindustrie (Australië is een grote exporteur van steenkool) verzet zich tegen Rudd’s plannen, die intussen probeert ze te verkopen.

Rudd en Obama tijdens de G8 in Italië. (Foto Reuters)

Rudd en Obama tijdens de G8-top. (Foto Reuters)Rudd en Obama tijdens de G8-top. (Foto Reuters)

Oud-vicepresident en klimaatactivist Al Gore prees Rudd onlangs bij een bezoek aan Melbourne. Volgens hem is het Kyoto-protocol deels mislukt door de voorgaande regeringen van de VS en Australië. President Bush en premier Howard ‘hebben niet het noodzakelijke leiderschap getoond’, zegt Gore in Brisbane Times.

Maar de Australische geoloog en klimaatscepticus Ian Plimer vindt de parlementaire aarzeling juist getuigen van nuchterheid, blijkt uit dit interview. Volgens hem is de Australische economie ‘uitzonderlijk gevoelige voor de effecten van klimaatalarmisme’. Als Rudd’s wetgeving het haalt, gaat het land failliet, meent Plimer.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis