Rafsanjani: Iran in 'crisis', weer protesten in Teheran

De invloedrijke Iraanse geestelijke Ali Akbar Hashemi Rafsanjani heeft vandaag in een langverwachte toespraak opgeroepen tot de vrijlating van alle betogers die werden opgepakt na de omstreden verkiezingen vorige maand. Rafsanjani, voormalig president van Iran, zei in zijn eerste publieke toespraak sinds de verkiezingen dat het land in „crisis” verkeert.

Rafsanjani zei ook dat veel Iraniërs „twijfels” hebben overgehouden aan de verkiezingen en dat deze twijfels moeten worden „weggenomen”. Hij lichtte niet toe hoe dit moet gebeuren.

Direct na de gebedsdienst gingen inwoners van Teheran de straat op voor Mir Hossein Mousavi, de oppositiekandidaat die de verkiezingen verloor en die bij de dienst aanwezig was. De betogers droegen groene polsbandjes. Groen is de kleur van Mousavi’s beweging, die de steun geniet van Rafsanjani. Eerder op de ochtend waren ten minste vijftien oppositieaanhangers opgepakt door de politie, die traangas gebruikte om betogers uiteen te drijven.

„Het is niet nodig [...] om personen gevangen te houden”, zei Rafsanjani, „laat ze teruggaan naar hun families.” Rafsanjani deed zijn uitspraken, uitgezonden op de staatsradio, tijdens het traditionele vrijdagmiddaggebed in de Universiteit van Teheran. Duizenden aanhangers hadden zich verzameld voor de eerste openbare bijeenkomst van de oppositie sinds de verkiezingen op 12 juni.

De verkiezingen werden gewonnen door de conservatieve president Ahmadinejad maar volgens oppositiekandidaat Mousavi is er gefraudeerd bij de verkiezingen. Op 20 juni braken in Teheran massale protesten uit die in de daaropvolgende dagen aan zeker twintig mensen het leven kostten. Sindsdien lijkt sprake van een toenemende verwijdering tussen de conservatieve geestelijkheid rond ayatollah Khamenei, en een hervormingsgezinde stroming rond Rafsanjani. (Reuters, AP, AFP, BBC)

Meer nieuws, achtergrond op nrc.nl/buitenland