PVV hekelt 'vriendjespolitiek' bij ABP

Ed Nijpels wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het pensioenfonds ABP. Hij volgt interim-voorzitter Harry Borghouts op. De Noord-Hollandse commissaris moest de functie neerleggen na de Icesave-affaire.

De benoeming van de voormalige Friese commissaris voor deze parttime functie lijkt een reguliere aanstelling. Maar niet voor de PVV. De partij wil de benoeming laten terugdraaien. Geert Wilders heeft samen met zijn fractiegenoot Van Dijck vragen gesteld aan premier Balkenende en de ministers van Financiën en Sociale Zaken. Zij vinden de aanstelling „het zoveelste voorbeeld van vriendjespolitiek en baantjes-toeschuiverij”. Nijpels mist volgens hen de ervaring op financieel-economisch vlak. Het kabinet gaat niet over de benoeming. Het is een verantwoordelijkheid van het ABP-bestuur, met daarin werkgevers en (ex-)werknemers uit overheidsinstanties en onderwijs.