Pizza lukt, gerookte poon weten we nog niet

De Australische buitenkeuken met twee ovens van het merk Garth. Pizza lukt, gerookte poon weten we nog niet De keuken klootwijk, Wouter

Een buitenkeuken is een gasstelletje dat er uitziet als een orgel met een bolle klankkast. Maar geen klavier. Wel een kastje onder het gasje voor de gasfles. Waarom ze buitenkeukens heten is een raadsel, maar dat deert niet, net zo min als de soms heel hoge aanschafprijs; ze zijn populair. Er kan hetzelfde mee als wat in de binnenkeuken kan op het fornuis. Maar aanbranden is buiten minder bezwaarlijk. Schroeien moet zelfs van het worstje. Buiten waait de brandlucht beter weg, de schutting over.

Buitenkeukens, enorme gevaartes, volgen de barbecue op, ze lijken comfortabeler en met meer mogelijkheden. Maar heb je geen worstje te schroeien, wat moet je er dan mee? Er kan meer niet mee dan wel. Vis roken bijvoorbeeld.

Ik rook graag vis en heb er niet meer voor nodig dan een afgedankt oliedrum. Maar telkens als ik een rookkast zie met een thermometer laait m’n hebzucht op. Zo’n begeerlijke rookkast met schuifjes en klepjes en op de goeie plek een thermometer die preciezer werken mogelijk maakt: vis roken bij zo laag mogelijke temperatuur. Een paar weken geleden ging het in deze rubriek over een Belgisch prul dat in China werd gemaakt; een rookoven van het merk Barbecook. Ik viel ervoor om het thermometertje bovenin. Maar het blikken ding, een bouwpakket, ging meteen stuk bij het in elkaar zetten en moest opgelapt worden. Het onnauwkeurige thermometertje stond na een regenbui vol water. België – de voormalige brommerfabrikant Flandria – heel boos om het stukje in deze krant. Het was helemaal geen Flandria, zoals ik geschreven had, Barbecook is een zelfstandig merk van een handelsonderneming die ook het merk Flandria voert, niet meer op brommers maar op kachels. En we hadden de prijs-kwaliteitverhouding over het hoofd gezien. Hij kost 70 euro en dus hadden we sowieso kunnen weten dat het niks zou voorstellen.

Prijs-kwaliteit? Op de website van verschillende kookwinkels staat een afbeelding van een rookoven van maar liefst 1.400 euro. Die moet, naar Belgisch redeneren, dus van uitstekende kwaliteit zijn. En wie een buitenkeuken overweegt, vooral omdat hij denkt dat daar gewoon geen ontkomen aan is – er is niks anders in dit genre tegen het doden van vrije tijd – moet toch even naar dit stalen bouwwerk kijken. Er zitten twee ovens in boven een houtvuur. Een rookoven met thermometer hoog in de toren en daaronder een pizzaoven met een stenen vloer. Pizza’s zijn niet verplicht natuurlijk, achter het onderste ovendeurtje, ook met thermometer – kunnen ook kastanjes poffen. En in de rookoven mag gerust ook een worstje schroeien.

De buitenoven met schoorsteenpijpje komt uit Australië. Een paar kookwinkels importeren hem samen onder leiding van het Kookpunt in Rotterdam (www.kookpunt.nl). Het Kookpunt waagde zich er een paar jaar geleden voor het eerst aan, liet er op aanraden van een Nederlandse importeur van Australische barbecues drie naar Rotterdam verschepen, wist er zowaar twee te verkopen en nam er zelf een in gebruik achter de winkel. Om te testen.

Het mooie, zegt Ria Schipper van de Kookwinkel, is dat je er in de winter ook pret mee maakt. Ik bakte pizza’s net zo makkelijk in de sneeuw, zegt ze. En op koele herfstavonden houdt het ding je buiten ook aangenaam bezig en warm. Kom hem gerust uitproberen, wat zegt u, dat u een week blijft logeren, dan we brengen hem liever bij u. Zo komt het dat Rotterdam het een tijdje zonder zelfgebakken pizza’s moet doen.

Pizza’s doet de oven uitstekend. Maar dat roken? Verbazend, dat heeft de kookwinkelierster nog niet getest. Dat moet NRC Handelsblad maar doen. Verslag komt later.

    • Wouter Klootwijk