Oud-premier Leterme al terug in regering België

Yves Leterme maakt zijn comeback in de Belgische politiek. De oud-premier, die de afgelopen jaren een hoofdrol speelde in verschillende politieke crises, wordt minister van Buitenlandse Zaken.

De terugkeer van Leterme wordt mogelijk gemaakt door het vertrek van Karel De Gucht als minister van Buitenlandse Zaken. Vanmorgen werd de Vlaamse christen-democraat door koning Albert II al beëdigd. Een half jaar na zijn ontslag als premier is hij daarmee volledig in ere hersteld.

In december diende Leterme zijn ontslag in na beschuldigingen dat zijn regering geprobeerd had een rechtzaak rond de bank Fortis te beïnvloeden. Die regering was met grote moeite tot stand gekomen, door tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen. In Franstalig België kreeg Leterme de afgelopen jaren veel kritiek, omdat hij weinig leek te geven om de toekomst van België. Zo begon hij een keer de Marseillaise, het Franse volklied, te zingen toen hem gevraagd werd of hij de Belgische nationale hymne kende.

Leterme zei enkele maanden geleden al dat hij in de toekomst best nog een keer premier wil worden. De huidige premier van België, Leterme’s partijgenoot Herman Van Rompuy, is 61 jaar en heeft niet de ambitie om door te gaan na 2011. In dat jaar zijn er op zijn laatst weer parlementsverkiezingen in België.

De liberaal De Gucht, die minister van Buitenlandse Zaken was, wordt Europees Commissaris voor Ontwikkeling. Hij volgt Louis Michel op, die deze week begon als Europarlementariër.

Er vinden nog enkele verschuivingen plaats in de Belgische regering, door het vertrek andere ministers naar de Waalse regering. Opmerkelijk is dat de Franstalige socialist Michel Daerden nu minister van Pensioenen en Grootstedenbeleid wordt. Daerden, die een internationale hit scoorde met een filmpje op Youtube waarop hij dronken leek te zijn, was Waals minister. Maar de groene partij Ecolo, die in Wallonië mee gaat regeren, wilde Daerden niet meer in de Waalse regering hebben.