Orthodoxe joden rellen in Jeruzalem

De arrestatie van een 30-jarige geesteszieke moeder die haar kind zou hebben verwaarloosd, heeft gisteravond tot hevige rellen geleid in de ultraorthodoxe gemeenschap van Jeruzalem. Tientallen orthodoxe joden zijn gearresteerd. Ze stichtten brand, vielen politieagenten aan, gooiden stenen naar voorbijgangers en blokkeerden wegen. Volgens de Israëlische politie zijn achttien agenten bij de rellen gewond geraakt.

In de gesloten chassidische gemeenschap is het al weken onrustig. Maar volgens de politie waren de rellen van gisteren de zwaarste sinds jaren. De demonstranten schreeuwden leuzen tegen de politie en burgemeester Nir Barkat. De seculiere Barkat wil een nieuwe parkeergarage in het stadscentrum ook op vrijdagavond en zaterdag openhouden. Leiders van de ultraorthodoxe joden – die bijna eenderde van de bevolking uitmaken – noemen dat een ontheiliging van de shabbat, de joodse rustdag.

De arrestatie van een moeder uit de ultraorthodoxe gemeenschap heeft de vlam in de pan doen slaan. De moeder, die vandaag wordt voorgeleid, wordt ervan verdacht haar zoontje te hebben ondervoed. Het driejarige jongetje woog bij de arrestatie van de moeder nog maar zeven kilo. De vrouw zou aan het münchhausen-by-proxysyndroom lijden, een psychiatrisch syndroom waarbij iemand aandacht zoekt door een ziekte te veinzen of een kind ziek te maken.