Opnieuw oproep Van der Laan voor gemengd inburgeren

Rotterdam. Minister Van der Laan (Integratie, PvdA) stuurt 43 gemeenten binnenkort een brief, waarin hij ze verzoekt om vanaf 1 januari 2010 geen nieuwe gescheiden inburgeringscursussen aan te bieden. Van der Laan had gisteren telefonisch contact met de verantwoordelijk wethouder Marka Spit (PvdA) in Utrecht, een van de gemeenten met aparte inburgeringsgroepen voor vrouwen. Volgens Spit moeten zij kunnen blijven kiezen voor inburgeringslessen met alleen seksegenoten. Na het onderhoud wees de minister opnieuw op onderzoek van zijn departement, waaruit zou blijken dat het volgens 85 procent van de benaderde gemeenten niet nodig is om mannen en vrouwen apart te laten inburgeren. Van der Laan had de Tweede Kamer in april al laten weten de gescheiden inburgeringscursussen onwenselijk te vinden. Hij benadrukte destijds dat inburgeraars moeten weten dat de verhouding tussen man en vrouw in Nederland, ook in huiselijke kring, gelijkwaardig is. Ook de Tweede Kamer vindt dat mannen en vrouwen gewoon met elkaar inburgeringslessen moeten volgen. Eerder schreef Van der Laan de Kamer al dat hij bij hoge uitzondering nog gescheiden inburgering wil toestaan als duidelijk is dat hierdoor meer vrouwen op les gaan.