'Opleiding speler bij transfer betalen'

Voetbalclubs zouden een opleidingsvergoeding mogen blijven vragen als een jonge speler wordt aangetrokken door een andere club. Dat is de conclusie van advocaat-generaal Sharpston bij het Europees Hof van Justitie in de zaak van de Franse voetballer Olivier Bernard, die grote consequenties zou kunnen hebben voor de voetbalwereld.

Bernard, opgeleid door Olympique Lyon, had in 2000 aan het einde van zijn contract als ‘belofte’ volgens een toenmalige Franse regel een contract moeten tekenen bij Lyon. Bernard weigerde en vertrok naar het Engelse Newcastle United, waarop Lyon een schadevergoeding eiste.

Het Europees Hof van Justitie is door de hoogste rechter in Frankrijk gevraagd te bepalen of de Franse regel niet in strijd is met het Europese principe van vrij werknemersverkeer. Maar belangrijker voor de voetbalwereld is dat in de rechtszaak ook het huidige systeem van opleidingsvergoedingen ter discussie wordt gesteld.

In de transferreglementen van wereldvoetbalbond FIFA staat de de bepaling dat clubs bij het aantrekken van een jonge speler een vergoeding moeten betalen aan de club die de speler opleidde. Een dergelijke opleidingsvergoeding kan oplopen tot 580.000 euro, een fors bedrag dat kan worden gezien als een verboden beperking van het recht op vrij verkeer.

Maar de advocaat-generaal laat in de conclusie, die geldt als advies aan het hof, de mogelijkheid tot het vragen van een opleidingsvergoeding in stand. Wel zou het bedrag volgens Sharpston betrekking moeten hebben op de daadwerkelijke kosten die een club maakt.

Daarbij zouden clubs rekening mogen houden met het feit dat slechts een klein deel van de spelers die zij opleiden later marktwaarde blijkt te hebben. Grote vrees van de voetbalwereld is dat het hof straks bepaalt dat een opleidingsvergoeding alleen berekend mag worden over de kosten die voor de vertrekkende speler zijn gemaakt. Dan zou de vergoeding veel lager uitvallen.

De Franse regel die spelers verplichtte een contract te tekenen bij de club die hen opleidde acht Sharpston wel in strijd met het Europese principe van vrij verkeer. Wanneer het Europees Hof uitspraak doet is nog niet bekend.