NRCBOEKEN.NL

Twee jaar tekende Peter van Dongen wekelijks schrijversportretten voor deze bijlage. Op nrcboeken.nl staat een diashow met de mooiste. Gesigneerde afdrukken op A4 zijn te bestellen. Jan Wolkers Illustratie: Peter van Dongen Dongen, Peter van

Protest van gevangene die geen Obama mag lezen

Een gevangene in de Amerikaanse staat Colorado is in hongerstaking gegaan nadat hem twee boeken van Barack Obama waren ontzegd. Ahmed Omar Abu Ali wilde meer weten over de Amerikaanse president en dus vroeg hij in de gevangenisbibliotheek de twee bestsellers op van Obama. Maar in plaats van Dreams from My Father en The Audacity of Hope kreeg hij de FBI in zijn cel. Ali zit dertig jaar vast voor het beramen van een moordaanslag op voormalig president George Bush sr. Vanwege mogelijke research voor een volgend plan mocht Ali de boeken niet lenen. De gevangene ging in hongerstaking en kreeg uiteindelijk toch de lectuur, maar niet voordat de FBI alle ‘gevaarlijke’ pagina’s uit het boek had gescheurd. Naar verluidt waren dat er 23, al is het niet duidelijk welke passages gevoelige informatie zouden bevatten. (HC)

Biografie over journalist Mart Smeets in aantocht

Komende herfst verschijnt bij uitgeverij L.J. Veen een biografie over sportjournalist Mart Smeets, geschreven door Bert Hiddema. Hij schreef eerder biografieën over Rinus Michels, Johan Cruijff en Ruud Gullit. In Mart Smeets. Biografie gaat Hiddema op zoek naar de drijfveren van ‘de workaholic en levensgenieter Smeets’. Het genre van de sportjournalistenbiografie staat in Nederland nog in de kinderschoenen. (AF)

TIJDSCHRIFT

Hermans-magazine nr. 71

Onvolledigheid. Nergens jaag je redacteuren én lezers (getuige de van wraaklust en ergernis doordrenkte ingezonden brieven) van Hermans-magazine meer mee in de gordijnen. Verschijnen er aan de lopende band nieuwe boekjes, verzamelde werken en andere publicaties over en van de consequent als ‘de grote schrijver’ betitelde Willem Frederik Hermans, dan deugt er altijd wel weer iets niet aan voetnoten, jaartallen of de naam van de kat die WFH op zeker moment in z’n bezit had.

Het laatste nummer is geen uitzondering. In bijna alle stukjes valt de naam van Willem Otterspeer, wiens WFH-biografie nog moet verschijnen, maar die het voor de medewerkers van het tijdschrift al geruime tijd compleet verbruid heeft. ‘Slodderotter’ maakt men van zijn naam, geheel in WFH’s eigen flauwe woordspelingstraditie. Ergens anders merkt een bloed ruikende lezer op dat hij medelijden heeft met de kindertjes die in Leiden college krijgen van professor Otterspeer. Soms vermakelijk, dat gehak, veel vaker ben je geneigd de rijdende rechter op deze burenruzies af te sturen. Graag wat meer over het werk van de man. (SK)

OP DE SITE

Vinkenoog, Cheney, CIA en journalistiek

Lezers en schrijvers over de literaire nalatenschap van Simon Vinkenoog, onder meer Serge van Duijnhoven over hoe Vinkenoog hem tot een dichter maakte. Warna Oosterbaans lijstjeslawine over journalistiek. En ook: wat te lezen over Dick Cheney en de CIA?

M.m.v. Hans Cottyn, Arjen Fortuin en Sebastiaan Kort

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Arjen Fortuin