Natalia Estemirova (2)

Op het Poesjkinplein herdachten gisterenavond zo’n honderd mensenrechtenactivisten de moord op Natalia Estemirova, die eerder die dag in Grozny was begraven. Er werd een doodsklok geluid, demonstranten droegen foto’s van de vermoorde journaliste en hielden spandoeken op, waarop de schuld voor de moord aan de Tsjetsjeense president Kadyrov werd gegeven. Een andere tekst luidde: ,,Ze

10395.jpgOp het Poesjkinplein herdachten gisterenavond zo’n honderd mensenrechtenactivisten de moord op Natalia Estemirova, die eerder die dag in Grozny was begraven. Er werd een doodsklok geluid, demonstranten droegen foto’s van de vermoorde journaliste en hielden spandoeken op, waarop de schuld voor de moord aan de Tsjetsjeense president Kadyrov werd gegeven. Een andere tekst luidde: ,,Ze zullen de waarheid niet kunnen vermoorden.”

Ik sprak er onder meer met de prominente mensenrechtenactivist Michail Trepasjkin, die ervan overtuigd was dat Kadyrov niet alleen achter de moord kon zitten, maar dat ook de FSB erbij betrokken moest zijn. Anderen gaven rechtstreeks Poetin de schuld. ,,HIj heeft tenslotte ook Politkovskaja laten ombrengen”, zei een keurige dame. Het is een opvatting die je in beschaafde kringen in Rusland wel vaker hoort.

Andere leidende mensenrechtenactivisten hebben inmiddels gezegd zowel Kaydrov als Poetin verantwoordelijk te stellen voor de moord. ,,Ik geef beiden de schuld van de moord - voor betrokkenheid bij de moord”, zei de grande dame van de mensenrechten in Rusland, de hoogbejaarde Ljoedmila Aleksejeva, gisteren op een geëmotioneerde persconferentie. ,,De onaantastbaarheid en almacht  van Ramzan Kadyrov wordt geheel bepaald door de steun die hij van Poetin krijgt. Zolang die hem steunt, zal niemand ook maar een haar op Kadyrovs hoofd aanraken, zelfs als hij ons allen vermoordt.”

Oleg Orlov, de voorzitter van mensenrechtenorganisatie Memorial, waarvoor Estemirova werkte, vatte de huidige situatie in Rusland bondig samen: ,,Er wordt in Rusland een terreurcampagne gevoerd tegen hen die dingen durven te zeggen die de autoriteiten onwelgevallig zijn, die praten over de misdaden begaan door hen die aan de macht zijn.” Estemirova was een van hen. En als het zo doorgaat, waar het naar uitziet, is er straks niemand meer die die waarheid nog durft uit te spreken.

    • Michel Krielaars