NAC zet een eerste stap naar toernooi om Europa League

NAC heeft gisteravond de eerste wedstrijd van een Nederlandse club in de Europa League met grote cijfers gewonnen. De mannen van trainer Robert Maaskant openden hun jacht op een plek in het hoofdtoernooi met een 6-0-zege op Gandzasar Kapan uit Armenië. NAC speelt volgende week de return in Yerevan. De ploeg uit Breda moet drie ronden doorkomen om de groepsfase van de Europa League – de opvolger van de UEFA Cup – te bereiken.

Zelfs bij de meest verstokte voetballiefhebbers riep Gandzasar Kapan geen herkenning op toen die club bij de loting aan NAC werd gekoppeld. Wedstrijdbeelden van de nummer vijf van de Armeense competitie waren niet te krijgen, waardoor Maaskant het in de voorbereiding op het duel moest doen met informatie van Henk Wisman, oud-bondscoach van Armenië. Het was voor NAC zelfs lange tijd onduidelijk welke spelers naar Breda zouden komen, want op internet circuleerden diverse selecties van Gandzasar. De visalijst van de club gaf uiteindelijk duidelijkheid.

Dat alles maakte voor de supporters van NAC niet veel uit. Het stadion was tot de laatste plaats bezet voor de confrontatie met de onbeduidende club uit Armenië. Al die trouwe fans van NAC moesten tot de tweede helft wachten op een beloning voor hun komst. De ploeg van Maaskant wilde wel, maar had in de eerste 45 minuten moeite om los te komen. NAC, dat nog geen maand bezig is met de voorbereiding, miste duidelijk ritme. De supporters van NAC zagen twee nieuwelingen aan het werk, Robbert Schilder en Ferne Snoyl.

Kees Kwakman was na een half uur spelen uiteindelijk de eerste die de Armeense doelman wist te passeren, hij kopte de bal uit een vrije trap van Joonas Kolkka binnen (1-0). In de tweede helft nam NAC verder afstand van Gandzasar. In het eerste kwartier na rust voerden aanvoerder Edwin de Graaf – weer fit na maanden van blessureleed – en Matthew Amoah (twee treffers) de score op tot 4-0. Anthony Lurling tekende even later met een prachtige lob voor de mooiste treffer van de avond, waarna het slotakkoord opnieuw voor De Graaf was: 6-0. (ANP)