Meeslepende bombast

Meeslepende bombast CD CD pop Mars Volta: Octahedron **** Niet iedereen zal het kunnen verdragen: de hoge snerpende zanguithalen, de ritmewisselingen, de tot wandkleedbreedte uitdijende borduursels op gitaar en de hoeveelheid melodieën verstopt in het songmateriaal.

CD pop

Mars Volta:Octahedron****

Niet iedereen zal het kunnen verdragen: de hoge snerpende zanguithalen, de ritmewisselingen, de tot wandkleedbreedte uitdijende borduursels op gitaar en de hoeveelheid melodieën verstopt in het songmateriaal.

Nee, dit gaat niet over Muse maar over Mars Volta, de band die er dit millennium in slaagde om ‘progrock’ salonfähig te maken.

Het Amerikaanse Mars Volta maakt met Octahedron de vijfde cd en laat zich van de toegankelijke kant zien: de ideeënrijkdom staat ten dienste van de song.

In zijn gitaarsolo’s neemt Omar Rodriguez-López nog altijd graag barokke wendingen en de zangstijl van Cedric Bixler-Zavala dwaalt langs vele registers. Maar de voorwaartse kracht van rocknummers als Since We’ve Been Wrong en Cotopaxi heeft er niet onder te lijden. En de bombast van Desperate Graves is niet alleen meeslepend, hij roept ook allerlei beelden op.

In een karig rocktijdperk als het huidige geeft Mars Volta de rockmuziek haar verbeelding terug.

    • Hester Carvalho