Luistervinken en klikken op tv: prijs

Iedereen krijgt graag een prijs. Het is prettig om te merken dat jouw werk gewaardeerd wordt. Het is vleiend en geeft de burger moed. Even ontstijg je de grauwe massa en kan je jezelf bijzonder wanen.

BNN gaf een prijs aan Albert Verlinde. Het Gouden Oor. Tegen Verlinde zei BNN dat hij de prijs had verdiend omdat hij zijn oor altijd zo goed te luisteren legde. In werkelijkheid was het een giftig geschenk. In het beeldje (een gouden oor) was afluisterapparatuur verstopt. BNN ging afluisteren.

Ik vond het een gouden greep. BNN wilde op deze manier te kennen geven dat Verlinde over de schreef was gegaan door in RTL Boulevard het filmpje te laten zien van de zoenende Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder. Het uitzenden van die beelden, gemaakt door een bewakingscamera in een parkeergarage, luidde het einde in van de relatie tussen Jan Smit en Yolanthe.

De moeder van Jan besloot te klikken. In een desastreus interview vertelde zij aan ieder die het horen wilde hoe Yolanthe het huis had leeggehaald. „Keukenrol, blender, citruspers, etagères, zijden bloemen, lcd-scherm, dekenkisten, plaids en dekbedden die Willem-Alexander en Máxima ook hebben.” Het werd een kale Kerst, klaagde ze. (Het is nu overigens juli.)

Ik was blij voor Yolanthe dat ze nooit meer iets met die mevrouw te maken hoefde te hebben. Moeder Smits klaagzang was dermate repetitief dat een house-dj er een beat heeft ondergezet en er zo een heuse rap van heeft gemaakt. Ik hoorde het management van Jan Smit vanuit Volendam kreunen in Amsterdam: als dat maar geen hit wordt.

Ondertussen heeft ook de ex van de nieuwe vlam van Jan (volgt u het nog?) een paar tikken uitgedeeld. Aan Jan. Als je er met iemands vriendin vandoor gaat moet je op zo’n moment niet piepen. Maar klagen en klikken blijkt een familietrek, want de advocaten zijn al bezig. Sjiek.

Terug naar Verlinde. BNN besloot hem dus af te luisteren. Hij verbood BNN de gemaakte opnames te gebruiken. Hij heeft ook officieel aangifte gedaan. Afluisteren was per slot van rekening bij wet verboden. Naar verluidt heeft hij zelfs Sophie Hilbrand (van BNN) persoonlijk een sms gestuurd: ‘Ik hoop dat je jezelf recht kan aankijken in de spiegel.’ Toe maar.

Rijst de vraag of je je van dezelfde middelen mag bedienen als degene die je aan de kaak wil stellen, gebruikt. Rijst de vraag hoe serieus de verontwaardiging van BNN is over het beroepsethos van Verlinde. Rijst de vraag of BNN de opnames wel of niet durft uit te zenden. Dat zal vanavond blijken. Ik hoop van wel. Kan ik ook een beetje luistervinken.

    • Roeland Fernhout