Liederen Wolf elastisch gezongen

Liederen Wolf elastisch gezongen cd klassiek H. Wolf, Songs A. Kirchschlager, mezzo/H. Deutsch, piano. **** Een wiegenlied is het haast, Goethes Anakreons Grab in de laatromantische zetting van liedcomponist Hugo Wolf (1860-1903). Lieflijk, troostend, ongrijpbaar in de gebroken pianodrieklanken. Schommelend tussen leven en dood, met precies die ambigue vrijzwevendheid die de liederen van Wolf zo mooi maakt.

cd klassiek

H. Wolf, Songs

A. Kirchschlager, mezzo/H. Deutsch, piano. ****

Een wiegenlied is het haast, Goethes Anakreons Grab in de laatromantische zetting van liedcomponist Hugo Wolf (1860-1903). Lieflijk, troostend, ongrijpbaar in de gebroken pianodrieklanken. Schommelend tussen leven en dood, met precies die ambigue vrijzwevendheid die de liederen van Wolf zo mooi maakt.

Mezzosopraan Angelika Kirschschlager zingt Wolfs liederen ongelooflijk mooi en subtiel op deze diverse, afgewogen selectie van 27, een liveopname van een concert uit 2003. Kirchschlager heeft een warm, helder geluid; haar stem is groot en rond maar zij zet de intimiteit van de liederen nergens te dramatisch aan. Wel geeft ze ze de karakteristieken die ze nodig hebben; humor (Unfall), lijnen vol vertel- en spankracht (Heiss mich nicht reden), een zekere bravoure in Die Zigeunerin. En, in elastisch legato gezongen lijnen, vooral véél verinnerlijkt verlangen. Pianist Helmut Deutsch speelt inzichtelijk en zonder één subtiliteit onbelicht te laten.

    • Mischa Spel