Hacker legt plannen van Twitter bloot

De omzetverwachting van de veelgebruikte webdienst Twitter is uitgelekt, nadat een hacker geheime documenten van een medewerker heeft weten te openen.

Twitter is een kruising tussen sms’en en bloggen, waarbij internetters een clubje vrienden en belangstellenden op de hoogte houden van hun bezigheden. Ze publiceren tweets, boodschappen van maximaal 140 tekens.

Website TechCrunch.com publiceerde uit de gestolen documenten waaruit blijkt dat Twitter aan het einde van dit jaar een jaar 4 miljoen dollar omzet hoopt te maken. In 2013 zou het aantal Twitter-gebruikers gestegen moeten zijn tot meer dan een miljard, die anderhalf miljard dollar aan omzet genereren en liefst 1,1 miljard dollar winst.

Het is nog niet duidelijk hoe Twitter die omzetgroei denkt te behalen; tot nu toe is de dienst gratis en zijn er geen advertenties te zien die geld opleveren. Wel zijn er plannen voor een Twitter tv-programma en zoekt Twitter samenwerking met Google om de tweets beter doorzoekbaar te maken, blijkt uit de documenten.

De hacker kreeg toegang door in te breken in de Gmail-account van een Twitter-medewerker. Dat leidde naar de gevoelige bedrijfsdocumenten die Twitter bewaart in Google Apps, online kantoorsoftware. Naar het schijnt waren alle bedrijfsdocumenten slechts beveiligd met het wachtwoord ‘password’.

Website Techcrunch.com blijft publiceren uit de documenten, ondanks protesten van Twitter, Volgens de website bevatten de documenten behalve een financiële planning ook overeenkomsten met werknemers, persoonlijke agenda’s van de Twitter-oprichters en geheime overeenkomsten met bedrijven als AOL, Dell, Ericsson en Nokia.