Friesinger 'geschokt'

Schaatsster Anni Friesinger is zwaar teleurgesteld in haar landgenote Claudia Pechstein. De laatste werd onlangs door de internationale schaatsfederatie ISU voor twee jaar geschorst wegens bloeddoping omdat in februari bij een controle tijdens de wereldkampioenschappen allround in Hamar afwijkende bloedwaarden bij haar zijn gevonden.

„Eigenlijk wil ik daarover niets meer zeggen”, aldus Friesinger, die niet bekend staat als de beste vriendin van Pechstein, tegen het Duitse dagblad Thüringer Allgemeine. „Het enige dat ik kwijt wil is dat ik zwaar geschokt en teleurgesteld ben. Dit is een enorme tik voor de schaatssport.”

Friesinger is voorstander van meer en betere dopingcontroles in het hardrijden. „Als bedriegers daardoor gepakt kunnen worden, is dat goed. Permanente controles zijn een prima idee.”

Evenals de Nederlandse rijdsters en coaches toont Friesinger geen enkele clementie met Pechstein. Volgens de Duitse bond heeft de Internationale Schaats Unie procedurefouten gemaakt, nalatig gehandeld en voor fouten gezorgd in de communicatie. Daarom gaat ook de Duitse bond, net als Pechstein zelf, in beroep bij het sporttribunaal CAS.

„Zolang er geen overtuigend bewijs is geleverd, is zij onschuldig”, stelde de voorzitter van de Duitse schaatsbond, Gerd Heinze eerder. Pechstein heeft na alle commotie over haar schorsing een mediastilte afgekondigd.