Europese Commissie: EU moet 60 dagen gas hebben

Als de toevoer van gas uit het buitenland stopt dan moeten EU-landen in staat zijn om dat tenminste gedurende 60 dagen op te vangen. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, gisteren voorgesteld.

Het plan is het meest concrete antwoord dat de EU tot nu toe heeft gegeven op de gascrisis van afgelopen januari. Rusland stopte toen de toevoer van gas aan Oekraïne, waardoor ook EU-landen in grote problemen kwamen. In Slowakije werden fabrieken stilgelegd. In Bulgarije zaten duizenden huishoudens zonder verwarming.

Het gaat om een gemeenschappelijk probleem, zei Eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie). Maar de oplossingen moeten vooral van de lidstaten zelf komen, vindt hij. Zo moeten landen een actieplan opstellen, om minder afhankelijk te worden. Daar kan bijvoorbeeld in komen te staan welke extra pijpleidingen er moeten worden gebouwd, om bijvoorbeeld gas uit andere landen te importeren. Of welke technische maatregelen er moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat gas door bestaande pijpleidingen in beide richtingen kan stromen.

Ook moeten EU-landen noodplannen opstellen voor als er weer sprake is van een crisis. Het doel is onder meer dat er tijdens een crisis betere informatie is op Europees niveau, zodat landen elkaar makkelijker kunnen helpen.

De Commissie ziet af van het idee lidstaten te verplichten een minimumvoorraad gas op te slaan, voor noodgevallen. Zulke regels bestaan er wel al lange tijd voor olie. Volgens de Europese Commissie zijn de kosten van gasopslag te hoog. Bovendien zijn de geologische omstandigheden daarvoor niet in ieder land even geschikt. Daarom moet elk land maar zelf beslissen wat de beste manier is om zich voor te bereiden op een crisis.

„De grootste uitdagingen zijn er in de Baltische landen”, zei Piebalgs. „De landen waar de grootste investeringen moeten worden gedaan zijn Litouwen en Slovenië.”

De Europese Unie is voor gas grotendeels afhankelijk van andere landen. Zo’n zestig procent van de gasbehoefte van de EU wordt geïmporteerd. Meer dan de helft van de EU-landen importeert zelfs (bijna) honderd procent van het gebruikte gas.

De voorstellen die de Europese Commissie gisteren deed moeten nog worden goedgekeurd door de lidstaten en door het Europees Parlement.