Economen over China: crisis is voorbij

Shanghai. Voor China is de mondiale economische crisis voorbij. Deze conclusie verbinden economen en analisten aan de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal van 2009 met 7,9 procent. ”Het dieptepunt lag in het laatste kwartaal van 2008. De economie is opgeveerd en de kracht van het herstel neemt alleen maar toe``, zei Li Xiaochao, directeur van het Chinese bureau voor statistiek gisteren in Peking. Chinese en westerse analisten vielen Li bij. Het stimuleringspakket dat de Chinese overheid in november 2008 in werking zette en de opdracht die het de commerciële staatsbanken gaf om de kranen wat betreft leningen wijd open te zetten, hebben hun doel niet gemist. Het kwartaalcijfer bevestigde wat verkopers van auto`s, motorfietsen, onroerend goed, vliegreizen en personaal computers al wisten: de Chinese consument investeert en koopt als nooit tevoren.