Directeur Van der Moolen stapt per direct op

Het handelshuis Van der Moolen verwacht dat het in het tweede kwartaal van 2009 een verlies zal lijden tussen de 7 en 8 miljoen euro. Om de continuïteit veilig te stellen, moet het bedrijf op zoek naar een nieuwe financiering. Vanwege de tegenvallende resultaten is directeur Richard den Drijver per direct opgestapt. Dat maakte het beursgenoteerde bedrijf vanochtend voor opening van de beurs bekend.

Eerder deze week bleek al dat voormalig directeur Hans Kroon toch niet opnieuw lid van de directie wordt. Een aantal maanden geleden maakte Kroon bekend dat hij terug zou keren bij het bedrijf. Hij was eerder directeur en later commissaris bij Van der Moolen. Door het opstappen van directeur Den Drijver heeft Van der Moolen geen bestuursleden meer. De twee commissarissen zullen voorlopig optreden als bestuur.

De handel in het aandeel werd gisteren stilgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in afwachting van de bekendmaking van de winstwaarschuwing en het aftreden van de directeur. Vanochtend werd de handel weer hervat. Het aandeel verloor na opening van de beurs ruim 23 procent. Rond het middaguur stond het aandeel op 1.27 euro, een verlies van ruim 18 procent.

Handelshuis Van der Moolen verkeert al jaren in de problemen. De afgelopen drie jaar leed het bedrijf verlies. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 15,5 miljoen euro. Ook heeft het bedrijf een conflict met de belastingdienst van verschillende Europese landen over belastingclaims van het bedrijf. Van der Moolen profiteerde de afgelopen jaren door ingewikkelde fiscale constructies van de verschillen in belastingregimes in Europese landen. Maar verschillende belastingdiensten gaan niet akkoord met deze handelsstrategie. Van der Moolen voorzag dat het hiervoor een voorziening moest treffen en boekte daarom bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008 vast een verlies in van 43,2 miljoen euro .

Van der Moolen werd in 1892 opgericht en werd groot als hoekmanbedrijf op de Amsterdamse beurs. Het werk van de hoekman was om de kopers en verkopers van aandelen bij elkaar te brengen. Deze functie verdween grotendeels sinds de handel in aandelen elektronisch afgehandeld wordt. Daardoor zag Van der Moolen de inkomsten fors dalen de afgelopen jaren. In 2007 beëindigde Van der Moolen zijn activiteiten op de beurs van New York.

Den Drijver begon in 2006 als directeur bij Van der Moolen, nadat zijn bedrijf Curvalue door Van der Moolen was overgenomen. Hij blijft als adviseur verbonden, net als Hans Kroon. Den Drijver is ook nog grootaandeelhouder, met een belang dat groter is dan 5 procent van de aandelen. Hij haalde in 2007 Hans Kroon terug als adviseur bij Van der Moolen.

Bij Van der Moolen wilde vanochtend niemand commentaar geven op het vertrek van Den Drijver en de winstwaarschuwing.