Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

De patablogger is extreem eenzaam

België (Eburonië) kent een serieblogger die zich Borsky noemt. Hij bestiert een conglomeraat dat bestaat uit de volgende blogs: Het Nederlandstalige Eburoons Kapittel voor Patafysische Vorsing, de Engelstalige blog Clinamen en in het Frans Philagog. Het gaat om patafysische blogs met verschillende inhoud. Niet iedereen weet wat patafysica inhoudt. De patafysicus is op zoek naar de wetmatigheden in de uitzondering. Hiërarchie tussen domheid en intelligentie bestaat niet. Borsky: ‘Patafysica gebeurt vrijwel onbewust. Uit de hand lopende journalistiek, dovemansgesprekken op de bus, een wetenschapper met een vreemde obsessie [...]… uitzonderingen op de consensuele realiteit en uitingen van het uitzonderlijk patafysisch karakter van de wereld.’ Goedemorgen.

Godfather van de patafysica is de excentrieke Alfred Jarry (1873-1907), schrijver van het toneelstuk Ubu Roi en het postuum gepubliceerde Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien. Is patafysica één grote grap? Zeker. En zeer zeker niet. Het betreft hier zowel hilarische ernst als doodserieuze humor, de patafysica-beoefening is daarbij strikt wetenschappelijk. Een mooi voorbeeld is de dissertatie van de Nederlandse patafysicus (ofwel: bâtafysicus) Wolter Seuntjens: On Yawning. The Hidden Sexuality of the Human Yawn (2004). Gaap- en geeuwkunde, oftewel chasmologie. Een dankbaar studieobject, evenals de zijwindgevoeligheid van de optelsom, de oppervlakte van God, landvaartkunde of spoorwegtheologie.

Patafysica omvat dus de hele wereld. Intussen sluit serieblogger Borsky wel degelijk aan bij een lange rij schrijvers en dichters die gefascineerd waren door Jarry en diens Faustroll: Apollinaire, Queneau, Boris Vian. Eerder in deze rubriek is vermeld dat bloggen in beginsel een eenzame bezigheid is. De patablogger is dat in extreme zin. De patafysica bestudeert namelijk het uitzonderlijke in de wereld, en dat doen maar weinig mensen. Maar ze zijn er, de geestverwanten. Eburoon Borsky linkt door naar de litblog Fous Littéraires , treffend is de link naar de blog aangaande onwaarschijnlijk wetenschappelijk onderzoek op de site Improbable Research. Op Borsky’s linklijst (blogroll) vinden we patafysici tot in Patagonië aan toe.

‘De lach van de patafysicus is de enige menselijke uitdrukking van de wanhoop.’ Borsky’s arbeid is stellig niet het beste wat de patafysica op het web te bieden heeft, maar hij opent voor ons de poort naar het algemene voorkomen der buitenissigheid en de regel in de uitzondering.

Deel 3 van een serie. Bezoek het blog van Borsky via nrc.boeken.nl