Coke is strafbaar

In het hoofdredactioneel commentaar over turner Yuri van Gelder (nrc.next, 15 juli) staat dat de controle van topsporters maniakale trekjes heeft gekregen en topsporters van elementaire vrijheden heeft beroofd.

Bij alles wat ik over het cocaïnegebruik van Van Gelder lees, en ook hier, mis ik de constatering dat iemand als Van Gelder zich vrijwel zeker heeft schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Want weliswaar is het in Nederland niet strafbaar om een harddrug als cocaïne `te gebruiken`, het bezit ervan is dat wel. Mij is bekend dat het Openbaar Ministerie een lage opsporingsprioriteit toekent aan bezit van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Maar het gaat me toch wat ver dit gedrag van Yuri van Gelder te rangschikken onder de ”elementaire vrijheden van een topsporter”.

    • Raymond Timmermans