Bouw je eigen baby

Kunstsperma: ideaal om straks je eigen baby mee te bouwen. Goed, de muisjes die geboren werden met behulp van kunstsperma leefden niet bepaald lang en gelukkig, en voorlopig is het bij wet ook nog verboden om kunstsperma als daadwerkelijke vervanging van de man in te voeren. Maar in 1991 waren er ook discussies over ivf-baby’s, terwijl nu bijna niemand daar nog vraagtekens bij plaatst. Dus het duurt vast niet lang meer. De overgang van zwak zaad tot een baby naar geen zaad tot een baby kan nooit groot zijn.

In The Sunday Times van afgelopen zondag schreef de filosoof A.C. Grayling: ‘Er zijn utopieën van een wereld die vrij is van mannen en agressie, en dat spreekt me aan. Ik zal als eerst in de rij staan voor een sekseverandering wanneer het ooit zo ver komt’.

De man op de schroothoop van de geschiedenis: het was W.F. Hermans die daar al zestig jaar geleden over schreef. De seksbeluste man eindigt in het verhaal De teddybeer met een penis die dermate lang is dat hij hem op een meterslange kar moet leggen om nog vooruit te komen. Later kwam De God Denkbaar uit De God Denkbaar, Denkbaar de God (1957). Dat was een God die, gewapend met ‘stukken van overtuiging’, dubbel gecodeerde boodschappen en een stortvloed aan tranen, dinosauriërs, fossielen en Anton van Duinkerken tot leven wist te wekken. Maar tot iets echt nieuws, behalve vernieling en ellende, kwam het niet. Dus werd het tijd voor een nieuwe god. Hij werd bijna twintig jaar later dan ook vervangen door een nieuwe, in de gedaante van een baby. In Het Evangelie van O. Dapper Dapper (1973) is de levensloop te lezen van dit kind; niet eentje die op de gebruikelijke manier ter wereld kwam en wellicht daarom een afschuwelijke baby.

Maar dat kan ook aan de omstandigheden of aan de naamgeving hebben gelegen: de Afschuwelijke Baby is namelijk een kaal gedrocht met een lichaamslengte van zeven armslengten en een gewicht van vijf ton, bij wie aceton door de aderen stroomt. Niet verwonderlijk dat dit gedrocht moeite had met lopen. De mannen die de kar voortduwen met deze wat zwaar uitgevallen baby, zijgen dan ook bij bosjes neer of eindigen tussen de kiezen van het gedrocht, maar een nieuwe god is een nieuwe god. En minder fraudegevoelig dan de spermaloze baby. Want daar werd al op gewezen door de ethicus Trevor Stammers van St. Mary’s College. Volgens hem is het straks eenvoudig om wat huid te stelen van een man waarvan je zou willen dat hij de vader van je kinderen wordt. ‘Kan je je een wereld voorstellen waarin wat plakband op iemands huid terwijl hij slaapt, je een vader kan creëren van honderden kinderen als je het geld en de wil hebt?’ Nee hoor, stellen de onderzoekers. Je maakt op den duur alleen de afhankelijkheid van zaadbanken overbodig.

Laat de volgende generatie vooral zijn eigen keuzes maken over hoe baby’s te creëren. Maar wel een advies aan toekomstige kunstsperma-ouders: vermijd aceton, daar krijg je afschuwelijke baby’s van.

Toef Jaeger

De literatuur is vaak een spiegel van de actualiteit. In deze rubriek elke week de koppeling tussen het actuele en fictie.

    • Toef Jaeger