Beurspaniek kost scholen miljoenen

Twee grote onderwijsinstellingen, het Carmel College in Hengelo en Fontys Hogescholen in Eindhoven, hebben vorig jaar in de beurspaniek miljoenen euro’s verloren op hun beleggingen.

Het Carmel College, met 35.000 leerlingen een van de grootste scholengemeenschappen in het voortgezet onderwijs, verloor vorig jaar 4,9 miljoen euro op zijn beleggingen van 49 miljoen euro (stand begin 2008) en kwam mede daardoor in de rode cijfers terecht. Het exploitatieresultaat was vorig jaar 0,7 miljoen euro negatief.

Het grootste individuele verlies was een belegging in effecten van de Amerikaanse zakenbank Lehman die failliet ging. Dat kostte het Carmel College 2 miljoen euro. De overige verliezen zijn ‘papieren verliezen’ doordat Carmel de effecten niet heeft verkocht.

Fontys Hogescholen, 37.000 leerlingen, leed 4 miljoen euro verlies op een beleggingsportefeuille van bijna 12 miljoen euro. De helft van het verlies bestaat uit koersverliezen op aandelen. Fontys leed door de beleggingsverliezen, en vooral door 17 miljoen euro reorganisatiekosten, een verlies van bijna 18 miljoen.

De twee scholen trekken niet dezelfde conclusies uit hun ervaringen. Het Carmel College wacht nu op een aantrekkelijk moment om weer nieuwe beleggingen te doen, zegt bestuurslid Ton Thomassen. „Ondanks de strop op de belegging in Lehman hebben we de afgelopen jaren miljoenen euro’s meer verdiend met de beleggingen dan wanneer het geld op deposito bij een bank had gestaan.

„Na het bankroet van Lehman op 15 september vorig jaar zeiden wij tegen elkaar: waar eindigt dit? Toen hebben we tegen aantrekkelijke tarieven voor 18 miljoen euro aan obligaties kunnen verkopen en het geld op deposito gezet, in afwachting van aantrekkelijk moment om weer in te stappen.”

Bestuursvoorzitter Marcel Wintels van Fontys noemt de verliezen vervelend, maar hij verwacht dat zeker de helft van het verlies wordt goedgemaakt als de effecten worden afgelost. Verder heeft Fontys op een belegging een garantie van terugbetaling van een grote financiële instelling. Fontys heeft geen effecten verkocht.

Wintels ziet wel aanleiding de beleggingen op termijn om te zetten in deposito’s bij banken als de rust op de financiële markten terug is. „Je moet als onderwijsinstelling zo min mogelijk tijd en energie besteden aan de risico’s die je loopt op tijdelijk overtollige gelden.” Hij wil terug naar een „zo terughoudend mogelijk beleggingsbeleid”.

Wintels maakt ook een kanttekening: „Vier miljoen euro verlies lijkt veel, maar je moet het wel in perspectief zien. Fontys heeft 325 miljoen euro omzet en een balanstotaal van 250 miljoen.”

    • Menno Tamminga