Bal, bel, bol, buil, bil

In H. Brandt Corstius’ stuk over Huis, tuin en keuken van MaartenJan Hoekstra (Boeken, 26.06.2009) stond: ‘Verklaren waarom de woorden bal, bel, bol, buil, bil ronde dingen beschrijven met telkens een andere klinker erin, dat kan niemand.’

Meer dan vijftig jaar geleden leerde ik op de hbs dat die woorden uit het Saksisch stamden. Saksen vormden woorden door de klinkers tussen medeklinkers te wijzigen, waarbij de medeklinkers de basisnotie weergaven en de klinkers de verschillende verschijningsvormen, zie bijvoorbeeld ‘leven, laven, loven, lieven’. Omdat ik Van Reeken heet, was ik verrast te vernemen dat de plaatsnaam Reeken (nu Reken) te herleiden is tot tien boerderijen die daar op een rij lagen: een reeks. Zo is rekenen stenen op rij leggen en tellen; denk ook aan riek met tanden op een rij, en aan een rek. Wellicht stof voor weer een leuk boek.

Ton van Reeken, via e-mail

    • Via E-Mail
    • Ton van Reeken