Acht doden bij aanslag op zakenhotels Jakarta

Een gast van het Ritz-Carlton-hotel in Jakarta, dat vanochtend werd getroffen door een bomaanslag, wordt geëvacueerd (boven). Foto AFP An injured woman is evacuated from the Ritz-Carlton Hotel after an explosion in Jakarta July 17, 2009. Six people were killed in nearly simultaneous explosions at the Ritz-Carlton Hotel and the Marriott Hotel in central Jakarta on Friday, Indonesian police said. Jakarta police spokesman Chrysnanda Dwilaksana said he could not confirm if the blasts were caused by bombs. A Jakarta hospital official said 10 people had been brought in for treatment. REUTERS/Dadang Tri (INDONESIA CONFLICT) AFP

Bij bomaanslagen in twee hotels in Jakarta zijn vanochtend om kwart voor acht lokale tijd 8 mensen omgekomen en 52 gewond geraakt. De twee bommen gingen minuten na elkaar af in zalen van het Marriott-hotel en het Ritz-Carlton in de wijk Kuningan, op ongeveer 30 meter afstand van elkaar.

De bom in het Ritz-Carlton zou het werk zijn van een zelfmoordterrorist, die in het Marriott niet. Drie andere bommen zijn door de politie gevonden in het Marriott-complex, waarvan één in een kantoor en één in een hotelkamer, melden lokale media.

Onder de doden en gewonden zijn vele buitenlanders. Twee Nederlanders die in de Indonesische hoofdstad wonen, behoren tot de zwaargewonden en worden verpleegd op de intensive care van het MMC-ziekenhuis in Jakarta. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is nog een derde Nederlander gewond.

Het hoofd van politie in Jakarta zei vanmiddag dat „meerdere daders” de nacht hadden doorgebracht in een kamer op de achttiende etage van het Marriott.

President Susilo Bambang Yudhoyono liet in een toespraak blijken dat hij een politiek motief vermoedt. Hij werd bij de presidentsverkiezingen vorige week volgens voorlopige resultaten herkozen, maar de officiële uitslag moet nog worden bekendgemaakt.

Yudhoyono zei berichten te hebben gehad van de geheime dienst dat er plannen waren om gewelddadige acties te plegen en om een ‘revolutie’ te ontketenen als hij zou worden gekozen. Ook liet hij foto’s zien van vermoedelijke terroristen met zwarte maskers die schietoefeningen deden met een foto van hemzelf als doelwit. Hij zei dat de daders veroordeeld zullen worden, „ongeacht hun status of positie in de politiek”.

Eerdere bomaanslagen in Indonesië, waarvan de laatste grote in 2005, waren het werk van de moslimextremistische terreurgroep Jema’ah Islamiyah. Maar president Susilo Bambang Yudhoyono zei vanochtend dat niet duidelijk is of deze aanslagen zijn gepleegd door „de terreurgroep die wij al kennen”. Jema’ah Islamiyah is de laatste jaren door vele arrestaties danig uitgedund.

Commentaar: pagina 7

Bekijk een fotoserie op nrc.nl/buitenland