Wie de schoen past, zingt...

Het begon met ongelukje maar sindsdien specialiseerde Gerrit Starczewski zich in foto’s van schoenen van pop-artiesten. Ze zijn te zien op het festival 5 Days Off.

1. The Go! team; 2. Zeigesit; 3. Beatsteaks; 4. Erlend Oye; 5. Zoot Woman; 6. Lykke Li; 7. White Lies; 8. Art Brut; 9. Late of the Pier; 10. Jamie Liddel. 11. The Kooks; 12. Client. Foto’s Gerrit Starczewski Het begon met ongelukje maar sindsdien specialiseerde Gerrit Starczewski zich in foto’s van schoenen van pop-artiesten. Ze zijn te zien op het festival 5 Days Off. Dancing shoes. T/m 19/17, 13-00 uur in de Melkweg, Amsterdam. Zie ook www.star-photo.de Starczewski, Gerrit

Witte gympen, rode lakschoenen of blote voeten met lange teennagels: het schoeisel van muzikanten is heel divers. Dat blijkt op de expositie van de jonge Duitse fotograaf Gerrit Starczewski, die hun voeten tijdens optredens vastlegde. Dancing shoes is onderdeel van het festival 5 Days Off in Amsterdam.

„Foto’s van artiesten op het podium zijn er al genoeg”, vindt Starczewski. „Juist de schoenen zeggen veel over een persoonlijkheid.” Zo trof hij regelmatig artiesten die er verzorgd uitzagen, maar op het podium afgetrapte schoenen of blote voeten hadden. Ook de houding van de voeten is volgens de fotograaf tekenend voor de muziek. Volgens hem richten muzikanten bij melancholische nummers vaak de tenen naar binnen.

Starczewski maakte zijn eerste foto in 2005, toen de zanger van REM tijdens een concert van een geluidsbox afsprong en de fotograaf enkel zijn voeten vastlegde. Van dichtbij zijn de barstjes in het zwarte leer van Michael Stipe’s schoenen goed te zien. Sindsdien bezocht Starczewski door heel Europa honderden concerten van alternatieve pop, rock en elektronische bands, genres waar hij zelf affiniteit mee heeft. Hij legde kenmerkende poses van de voeten vast, of juist een uitzonderlijk moment. Dat laatste deed hij bij Johnny Blake, van de Britse elektronische band Zoot Woman. „Hij staat altijd op zijn tenen omdat hij zo klein is, dat weten zijn fans. Maar een paar keer stond hij wel met zijn hele voet plat op het podium. Dat wilde ik op de foto hebben.”

De 23-jarige Starczewski is een autodidact, hij begon al jong met fotograferen. De foto’s die hij op 16-jarige leeftijd van een klein popfestival in zijn toenmalige woonplaats maakte, trokken de aandacht van het toonaangevende muziekblad Rolling Stone in Duitsland, waarvoor Starczewski nu regelmatig werkt. Hoewel hij in Duitsland regelmatig grotere exposities heeft, is Starczewski tevreden met het zaaltje in de Melkweg. „Less is more”, ziet hij nu. Hij selecteerde voor 5 Days Off ongeveer twintig foto’s, een afgemeten mix van soorten schoenen en voeten. Meer beelden komen voorbij op een scherm in de zaal.

Zo op zichzelf roepen de schoenen en voeten vragen op en zetten ze het publiek soms op het verkeerde been. De gouden schoenen met versleten neus zouden van een man of van een vrouw kunnen zijn. Witte sportschoenen met klittenband lijken typisch voor een jonge muzikant, maar de eigenaar, Nick Hallam van de Britse Stereo MCs, is toch al vijftig.

Bij de foto’s staat niet van wie de voeten zijn. Dat wordt onthuld op een lijst buiten de zaal. „Bewust, zodat mensen naar het beeld kijken en niet naar de naam van de artiest”, zegt Starczewski. „Ik heb bekende en minder bekende mensen gefotografeerd, maar het gaat hier niet om populariteit.”

Dancing shoes. T/m 19/17, 13-00 uur in de Melkweg, Amsterdam. Zie ook www.star-photo.de

    • Stephanie van Strijen