Wet voor Italiaanse burgerwachten

Onder protest heeft de Italiaanse president Giorgio Napolitano gisteren zijn handtekening gezet onder de harde veiligheidswet van de regering-Berlusconi. De wet is daarmee formeel van kracht.

De omstreden burgerwachten in Italiaanse steden hebben nu een wettelijke basis. Illegalen moeten vanaf nu onmiddellijk worden uitgezet en een boete van maximaal 10.000 euro krijgen. Voor honderdduizenden illegale babysitters, schoonmaaksters en ouderenverzorgers wordt een uitzondering gemaakt. Italianen die illegalen onderdak verlenen, riskeren een celstraf tot drie jaar.

Napolitano sprak in een brief aan de regering zijn „verbazing en zorg” uit over de maatregelen die hij als onsamenhangend omschreef. De president tekende omdat de wet ook voorziet in een effectievere aanpak van de maffia.

Napolitano dringt aan op een betere definiëring van de bevoegdheden van de burgerwachten. Nu is alleen vastgesteld dat ze onbewapend dienen te zijn en dat ze bij voorkeur moeten bestaan uit ex-politieagenten. Ook heeft hij vraagtekens bij de legalisering van pepperspray.

Reportage over burgerwachten op nrc.nl/buitenland