Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten.

EénVandaag. Vier redacteuren van dagblad De Telegraaf zijn door de AIVD afgeluisterd, omdat twee AIVD-medewerkers staatsgeheimen naar een van hen zouden hebben gelekt. Item over de vraag of de AIVD wel mocht ‘ingrijpen’. En: zijn er echtparen die vanwege de crisis nog maar even niet gaan scheiden? Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Deel 2 van ‘Kafka in de polder’, een serie reportages over burgers die de overheid als een nachtmerrie ervaren. Het echtpaar Van den Adel vecht al twee jaar om hun dochter terug te krijgen, die wegens een noodsituatie slechts tijdelijk uit huis geplaatst zou worden. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag van het kort geding van dagblad De Telegraaf tegen de Nederlandse staat over de afluisterpraktijken van de AIVD. Verder een reportage over een actie van FNV Bondgenoten tegen het gebruik van giftige gassen in containers. En gesprekken met deskundigen over de vraag of het invriezen van eicellen wel verstandig is. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Sterren op het doek: Jan Siebelink. Serie waarin bekende Nederlanders worden geportretteerd door drie kunstenaars. Ondertussen praat Hanneke Groenteman met hen. Schrijver Jan Siebelink (1938) had al ruim tien titels gepubliceerd die redelijk verkocht en gelezen werden. Maar met zijn in 2005 verschenen roman Knielen op een bed violen bereikte hij plotseling een veel breder publiek. Hij geniet uitbundig van het succes en de aandacht. Ook tijdens het programma. Ned.2, 20.50-21.30u.

documentaire

Holland Doc: Calling E.T. Documentaire van Prosper Roos over een kleine groep wetenschappers die anticipeert op contact met buitenaards leven. Ze hebben een protocol, een vlag en werken aan een kosmisch Esperanto. Maar ze discussiëren ook veel over de vraag of de mensheid wel klaar is voor buitenaards contact, nu de aardbewoners onderling zo verdeeld zijn en nauwelijks begrijpen hoe hun eigen planeet functioneert. Ned.2, 22.40-23.45u.

muziek

Vrije geluiden – Jubileumuitzending. Hoogtepunten van een concert in het Bimhuis door musici die de afgelopen 20 jaar te gast waren in de muziekprogramma’s Reiziger in muziek en Vrije geluiden. Optredens van singer-songwriter Alex Roeka, het Rosenberg Trio met zigeunerjazz, mezzosopraan Tania Kross en jazzmusicus Benjamin Herman. Ned.2, 23.45-1.35u.

amusement

Andermans veren. Cabaretprogramma van Kick van der Veer. Thema vandaag: vertalingen. Met sketches over onverstaanbare dialecten en verkeerd begrepen vertalingen van cabaret Don Quishocking, Toon Hermans, Ronald Goedemondt, Najib Amhali, Hetty Blok en Jo Fischer, Arjan Ederveen en Tosca Niterink. Ned.2, 21.30-22.00u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk met een verslag van de 12de etappe. Ned.3, 19.30-19.55u.

Studio Sportzomer ‘De Avondetappe’. Praatshow waarin Mart Smeets vanuit Frankrijk met wisselende gasten de gebeurtenissen tijdens de Tour bespreekt. Vandaag met oud-wielrenner Rene Beuker en cardioloog Yolande Appelman. Ned.1, 22.55-23.50u.

Tour morgen. Rechtstreeks verslag van de 13de etappe over 200 kilometer, van Vittel naar Colmar. Ned.1, 14.30-17.25u.

radio

Zomeravonden. Interviews met ‘culturele kopstukken’ afgewisseld met reportages en muziek. Vandaag: striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte. Hij neemt Floortje Smit mee naar het nieuwe Hergé Museum in Brussel. Swarte maakte het ontwerp voor dit museum, gewijd aan de schepper van Kuifje. Radio 6, 19.02-22.00u.

OBA Live. Zomerserie. Gesprekken met mensen die tot voor kort belangrijke spelers waren op een bepaald vakgebied. Ze gingen met pensioen of vertrokken naar het buitenland en kunnen nu vrijuit spreken over wat hen bewogen heeft. Vandaag ‘stedendokter’ Riek Bakker. Weinig mensen hebben zoveel invloed op de inrichting van Nederland gehad als zij. Ze was bedenker van o.m. de Kop van Zuid met de Erasmusbrug in Rotterdam en Leidsche Rijn bij Utrecht. Ook in de studio: architect Thomas Rau, cultuurhistoricus Thomas von der Dunk en Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut. Radio 5, 19.02-21.00u.