Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Duurzaamheid

Verregaand Brits plan voor klimaat

De Britse regering heeft een vergaand plan gepubliceerd om de uitstoot van kooldioxide tot 2020 met 34 procent (266 miljoen ton) te reduceren. Dat is meer dan de 20 procent waarover de Europese Unie het eerder eens werd, in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen aan het einde van het jaar.

Het Britse plan markeert volgens minister Ed Miliband van Energie en Klimaat het einde van het tijdperk van fossiele brandstof en zou als een voorbeeld kunnen dienen voor andere landen. Het komende decennium moet een derde van de Britse energievoorziening geproduceerd worden op basis duurzame bronnen, waartoe Miliband ook kernenergie rekent.

Het plan gaat vele miljarden kosten. Zo wordt ruim drie miljard euro geïnvesteerd in isolatie van oude huizen, plaatsing van 26 miljoen ‘slimme’ elektriciteitsmeters en de bouw van ‘klimaatneutrale’ woningen (wat vanaf 2016 verplicht wordt). Verder wordt ruim 400 miljoen pond geïnvesteerd in onderzoek naar alternatieve energiebronnen en elektrische auto’s.

Miliband erkent dat de elektriciteitsrekening door de maatregelen fors omhoog kan gaan, maar dit wordt volgens hem deels gecompenseerd door een lager stroomverbruik. Kleinere en middelgrote bedrijven moeten verplicht deelnemen aan een systeem van emissiehandel (binnen de EU geldt dat tot nu toe alleen voor energiecentrales en zware industrie). De regering zal regelmatig lijsten publiceren over hoe schoon bedrijven werken.

Critici vrezen dat de plannen onhaalbaar zijn. Ze vragen zich af of de verwachting dat hiermee 400.000 banen worden gecreëerd wel realistisch zijn. Dat de reductiedoelstelling geheel in eigen land worden gerealiseerd, zoals de bedoeling was, lijkt de regering zelf inmiddels ook te betwijfelen. Het kopen van emissierechten in het buitenland wordt – als een „verzekeringspremie” – niet langer uitgesloten.

Meer over het klimaatdebat via nrc.nl/klimaat